Pileća čorba se po ovom receptu pravi sa raznovrsnim povrćem, a začinsko bilje daje poseban akcenat i ukus.
Sastojci:
30 g putera
450 g pilećih filea isjeckanih na kockice
morska so i biber po ukusu
3 stabljike celera, sjeckane
1 srednji luk isjeckan
130 g pečuraka, sjeckanih
4 čena bijelog luka, sitno isjeckana
1 kašičica mlijevenog svježeg ruzmarina
1 kašičica svježe mljevene žalfije
1 kašičica svježe mljevene majčine dušice
3 kašike kukuruznog skroba
350 ml pilećeg bujona
450 g mješavine smrznutog graška i šargarepe
130 ml mlijeka
so i biber po ukusu
svjež peršun za ukras
Priprema:
Za pileću čorbu zagrijte veliki lonac na srednje jakoj vatri i dodajte 2 kašike putera. Ubacite piletinu i pospite solju i biberom. Pržite, povremeno miješajući oko 3 minuta dok spolja ne porumene. Izvadite na tanjir i ostavite na stranu.
Smanjite toplotu na srednju i dodajte preostale 2 kašike putera. Ubacite celer, luk i pečurke i pospite sa malo soli. Pržite jedan minut, a zatim dodajte bijeli luk i svježe bilje. Nastavite da kuvate još 2-3 minuta ili dok povrće ne bude mekano i mirisno. Umiješajte kukuruzni skrob u povrće, a zatim dodajte bujon i promiješajte. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte grašak i šargarepu, mlijeko i piletinu. Vratite da proključa, pa kuvajte još 3-5 minuta. Začinite čorbu solju i biberom po ukusu. Za serviranje ukrasite peršunom.
(Stvar ukusa)