Jednostavan recept za kiseljenje čeri paradjza.
Potrebno je:
1 kg mini paradajza (šljivara ili čeri)
1/2 komada paškanata
1 l vode
360 ml sirćeta 9%
2 kašike soli
1 kašika eritritola
1 g konzervansa
1 kašičica crnog bibera u zrnu
1 kašičica crvenog bibera u zrnu
1-2 kašičice korijandera u zrnu
nekoliko komada klekovih bobica cijelih
Priprema
Operite paradajz, osušite ga, pa ga izbockajte čačkalicom 1-2 puta. Paštrnak (paškanat) nasjeckajte na tanke kolutove i, po želji, isjeckajte na zvezdice. Paradjz možete kiseliti i bez njega ili sa drugim povrćem.
Pripremite tegle, operite ih i sterilišite.
Poredajte paradajz i paštrnak u tegle. U svaku teglu stavite jednaku količinu začina. Prelijte paradajz vrućim rastvorom, pokrijte tegle poklopcima i ostavite da se ohlade. Kada se ohlade, dobro zatvorite tegle i odložite ih na tamno i hladno mjesto.
Savjet za kiseljenje
Konzervans se koristi u količini od 1 g na 1-2 kg voća ili povrća i djelotvoran je protiv kvasaca, buđi, kao i nekih bakterija. Efikasan je isključivo u kiseloj sredini. Rastvor sirćetne kiseline mora biti jačine veće od 3,6% pri pripremi svih turšija koje sadrže fermentabilne šećere. Zato sirće 9% treba da se razblaži 2,5 puta, kako bi se spriječilo razvijanje bakterija koje uzrokuju mliječno-kiselinsko vrenje, odnosno kako bi se sprečilo da zimnica „provrišti”. Dodavanje konzervansa ili vinobrana u ovaj rastvor je preporučljivo, jer kisela sredina inhibira rast štetnih bakterija, dok konzervans ili vinobran dodatno uništavaju mikroorganizme ili sprečavaju njihov rast, ako su prisutne pore.
(Recepti.com/Mondo)