Ovih dana pijace su preplavljene sočnim i raznim vrstama paradajza. Ipak, sezona mu nije a kako da izaberete najbolje?
Iako znamo da proljeće nije sezona kada treba kupovati paradajz i očekivati da je sočan i ukusan - malo ko će mu odoljeti na tezgama koje su u ovo doba godine najšarenije. Ipak, da biste izabrali domaći, a ne neki hibridni koji je na oko savršen a bezukusan morate da se oslonite na staromodne trikove.
Kada kupujete paradajz najbolje je da birate kod prodavca koji nudi raznovrstan paradajz, koji nije iste veličine, boje, malo je kvrgav ili deformisan. Što je paradajz nepravilnijeg oblika veća je vjerovatnoća da je prirodno uzgajan.
Tražite lokalno
Ako ste u prilici kupujte od seljaka u njihovom domaćinstvu. Najizvrsniji paradajz će skoro uvijek biti onaj koji je prešao najkraću razdaljinu, i veća je vjerovatnoća da će sazreti u zemlji, a ne u zadnjem dijelu kamiona i hladnjača.
Držite, ali ne stiskajte
Manji paradajz treba da bude čvrst, ali ne kao kamen. Veći paradajz treba da bude težak za svoju veličinu i da ne bude ni previše čvrst ni previše mekan ili natečen.
Pomirišite
Ako se aroma ne osjeća kada ga pomirišete paradajz je nedozreo. Odličan paradajz treba da miriše i da sa slašću osjetite njegov bogat ukus.
Ako nije ljeto, izaberite čeri
Kada vam treba paradajz van sezone, najbolji izbor je čeri paradajz. Pošto je manja vjerovatnoća da će imati oštećenja u transportu, manje sorte kao što je čeri paradajz mogu da sazrijevaju duže prije nego što se beru, što znači da su obično ukusniji.
Nije grijeh koristiti konzervirano
Čak i u sezoni ako planirate da kuvate nešto sa sokom od paradajza uvijek birajte konzerviran. Lakše je i traje kraće sama priprema sosa, čorbe ili nekog jela.
(Politika/Bon Apetit)