Pesto pasta koja se pravi od tjestenine i sosa od bosiljka je jedna od najukusnijih, a možete i sami kod kuće da je napravite.
Sastojci:
- 450 g tjestenine po želji
- 1 čen bijelog luka
- 120 g tostiranih pinjola
- 470 g listova svježeg bosiljka, opranih
- 120 ml maslinovog ulja
- 120 g rendanog parmezana plus još za ukras
- ½ limuna, sok
- ½ kašičice soli
- crni biber
- čeri paradajz
Recept za originalnu italijansku pesto pastu:
Kako biste napravili pastu, skuvajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. Ocijedite testeninu i sačuvajte 200 ml vode od kuvanja. Dok se tjestenina kuva, dodajte grubo sjeckani bijeli luk, pržene pinjole i sitno rendani parmezan u blender i miješajte dok smesa ne postane glatka.
Zatim dodajte bosiljak. Pulsirajte nekoliko puta dok se ne isjecka, a zatim blendirajte dok sipate ulje. Začinite solju i biberom, iscijedite limunov sok i ponovo blendirajte, dok se ne sjedini. Isprobajte začine i prilagodite svom ukusu.
Pomiješajte vruću tjesteninu sa pestom i dodajte vodu od kuvanja, po potrebi. Odozgo stavite čeri paradajz i začinite sa još soli i bibera po želji, i posipajte sa još parmezana.