Ovo nisu klasične ćufte, ali su idealne za ručak

Sastojci:
- 600 g crvenog kupusa
- 100 g pirinča
- 400 g mljevenog pilećeg mesa
- 80 g luka
- 150 g šargarepe
- 120 g pavlake
- 100 g paradajz paste
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1/2 kašičice paprike u prahu
- 1 lovorov list
- 1 kašičica majčine dušice i origana
- 30 ml ulja
Recept za mljeveno pileće meso sa crvenim kupusom:
Za ove ćufte isperite pirinač, sipajte 200 ml vode u šerpu i stavite na vatru. Kuvajte 10-15 minuta nakon ključanja. Stavite pirinač u cjediljku i malo ohladite. U međuvremenu isjeckajte kupus, posolite i izgnječite rukama. Oljuštite luk i šargarepu. Luk isijecite na manje trake, šargarepu narendajte na krupno rende.
U tiganj sa zagrijanim uljem stavite luk i šargarepu. Pržite na srednjoj vatri 5 minuta dok ne omekšaju. Odvojite malo povrća na tanjir. U preostalo povrće dodajte pavlaku i paradajz pastu i promiješajte. Dodajte povrću 300 ml vode, so, biber, lovorov list i mljevenu papriku. Kuvajte 5-7 minuta.
U kupus dodajte pirinač, mljeveno meso, bijeli luk, začinsko bilje, so i biber. Dodajte prženo povrće koje ste odvojili. Sve dobro izmiješajte. Od ove mješavine mljevenog mesa formirajte ćuftice i stavite ih u posudu za pečenje preko njih prelijte sos koji ste skuvali sa šargerpom i lukom.
Ubacite posudu za pečenje u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 45-50 minuta. Uživajte.
(Stvar ukusa)