Pred vama je najbolji i najsočniji recept za rolovan pileći file.

Sastojci:
Za rolnice:
- 1 čen bijelog luka (sitno isjeckan)
- 1 pileća prsa (podijeljena na 3 dela)
- So i biber (po ukusu)
- 150 g špinata (blanširan ili svjež)
- oko 60 g čedar sira (2 kriške po rolnici)
- 200 g slanine (2 kriške po rolnici)
Za prilog:
- 2-3 krompira
- 80 g putera
- 2 grančice ruzmarina
- 2 čena bijelog luka (cijeli, lagano pritisnuti)
- 80 ml mlijeka ili pavlake
Priprema:
Pileća prsa podijeliti na 3 fileta i blago ih izlupati kako bi bili tanki i ravnomjerni. Posoliti i pobiberiti meso sa obje strane. Na svaki file staviti malo sitno isjeckanog bijelog luka, špinat i krišku čedar sira. Urolati meso i obaviti ga sa 2 kriške slanine, vodeći računa da krajevi budu dobro zatvoreni (po potrebi pričvrstiti čačkalicom).
U tiganju na srednje jakoj vatri propržiti rolnice sa svih strana dok slanina ne postane hrskava. Prebaciti u rernu i peći na 180°C oko 15 minuta dok meso ne bude potpuno pečeno.
Krompir oljuštiti i isjeći na kocke. Kuvati u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15 minuta). U šerpi rastopiti puter i dodati grančice ruzmarina i cele zgnječene čenove belog luka, pa kratko propržiti dok ne puste aromu. Skloniti ruzmarin i beli luk, dodati skuvan krompir i izgnječiti ga viljuškom ili gnječilicom. Sipati mleko ili pavlaku i mešati dok se ne postigne kremasta tekstura.
(MONDO)