• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Začin koji je ''bomba'' za zdravlje: Snižava šećer i holesterol, štiti od raka, liječi upale i bolove!

Autori mondo.rs Autori Bojana Zimonjić Jelisavac

Deset blagotvornih dejstava cimeta na zdravlje!

 Začin koji je ''bomba'' za zdravlje: Snižava šećer i holesterol, štiti od raka, liječi upale i bolove! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/ChamilleWhite

Cimet se koristi za dodavanje ukusa u kafu, jogurte, ovsene pahuljice, keks, kolače, čajeve i pite. Ovaj ukusni, široko rasprostranjen začin ima nekoliko važnih zdravstvenih prednosti zbog svojih antioksidativnih svojstva.

Samo jedna porcija sadrži pet puta više antioksidansa nego pola šolje "superhrane" kao što je borovnica, ali ne bi trebalo pretjerivati, odnosno ne preporučuje se konzumiranje više od šest grama cimeta dnevno.

Ovo je deset zdravstvenih prednosti cimeta!

1. Prevencija gljivičnih oboljenja

Hemijski spoj koji je pronađen u cimetu pomaže u prevenciji i borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

2. Djeluje protivupalno i kao analgetik

Novije studije su pokazale da cimet smanjuje upalu povezanu sa artritisom. Antioksidansi u cimetu uništavaju i neutrališu slobodne radikale koji uzrokuju bolove u zglobnoj hrskavici.

3. Reguliše šećer u krvi

Cimet je odličan izbor u prehrani ukoliko imate dijabetes tipa 2, te ukoliko želite da zadržite nivo šećera u krvi stabilnim. Cimet kontroliše oslobađanje insulina u krvi i tkivu, te može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

4. Smanjuje nivo lošeg holesterola

Studije pokazuju da cimet može smanjiti nivo lošeg holesterola i nastanak kardiovaskularnih bolesti.

5. Povećanje energije

Cimet je odličan začin za doručak, jer utiče na oslobađanje energije tokom dužeg vremenskog razdoblja.

6. Smanjuje rizik od raka

Redovnim konzumiranjem cimeta smanjuje se moguća oštećenja ćelija i DNK-a. Uništavanjem slobodnih radikala koji su zaslužni za proizvodnju mutiranih ćelija, smanjuje se šanse nastanka raka i to na način da svojstva cimeta omogućuju regulaciju hormona i smanjuju učinak karcinogena u membranama ćelija.

7. Probiotik

Cimet se pokazao efikasnim u borbi protiv H.plory i drugih patogena unutar probavnog sistema. Dok ulje cimeta smanjuje crevnu kandidu.

8. Podsticanje metabolizma i smanjenje učinka masne hrane

Cimet podstiče razgradnju masnih naslaga.

9. Smanjuje menstrualne grčeve

Cimet sadrži supstancu koja povećava nivo progesterona, a smanjuje nivo proizvodnje testosterona kod žena, uspostavljajući hormonsku ravnotežu čiji izostanak uzrokuje grčeve.

10. Smanjenje stresa

Miris cimeta ima umirujuća svojstva.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop