Meso sa popularnim sezonskom namirnicom.
Pored priloga od slatko-slane bundeve, neočekivan sastojak u ovom receptu predstavlja med...
Sastojci:
1 kg posne jagnjetine bez kostiju
1 kg bundeve
3 čena bijelog luka
1 veća glavica crnog luka
5 dl mesnog bujona
2 lista lovora
1 kašika meda
biber
so
Priprema:
Jagnjetinu isjeći na manje komade i natrljati solju i biberom. Mesni bujon zagrijavati dok ne proključa. Meso staviti u posudu za pečenje i preliti ključalim bujonom. Dodati listove lovora i usitnjen bijeli luk. Staviti u rernu prethodno zagrijanu na 180 stepeni C i peći otprilike 2 sata, uz povremeno podlivanje tečnošću.
Oljušten luk isjeći na četvrtine. Bundevu očistiti, ukloniti joj koru i iseći na manje komade. Poslagati je zajedno sa crnim lukom oko mesa, otprilike pola sata prije nego što meso bude pečeno. Dodati još malo bujona, ako je tečnost isparila.
Meso premazati medom i pojačati temperaturu na 200 stepeni C, pa peći dok meso i bundeva fino ne omekšaju.