• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrada "Branko Radičević" književniku Huseinu Derviševiću

Autor Dušan Volaš

Prestižna međunarodna nagrada "Branko Radičević", koju dodjeljuje Brankovo kolo, pripala je ove godine uglednom pjesniku i piscu Huseinu Derviševiću iz Bihaća.

 Husein Dervišević književnik nagrada Brankovo kolo Izvor: Brankovo kolo/Promo

Odluku je danas jednoglasno donio žiri "Brankovog kola" u sastavu Nenad Grujičić (predsjednik), Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović, saopšteno je iz "Brankovog kola".

U obrazloženju se navodi da je Dervišević plodni i svestrani pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejista, umjetnik fotografije, publicista i novinar, te da su čuvene Derviševićeve autorske emisije na Radio Bihaću, gdje je kao disk-džokej i hroničar čitao bajke o rokenrolu i "vremenu u kojem se samo jednom ljubilo".

"Sa duhovnim amblemom selimovićevske svijesti o biću i jeziku, Husein Dervišević je, pored ostalog, pisao pesme u ekavskoj varijanti maternjeg jezika kao mnogi pesnici pre minulog rata u BiH", navodi se u tekstu.

U tekstu se navodi da je Dervišević u ranoj mladosti pisao pod uticajem Rajka Petrova Noga, potom pronalazi svoj autentičan izraz i u vezanom i u slobodnom stihu, a zatim piše i bogato prozno stvaralaštvo, te izuzetne knjige za djecu.

Nagrađivan i uvršten u školsku lektiru BiH, Dervišević je daleke 1984. godine za roman za djecu "Prodavač osmijeha" dobio priznanje za knjigu godine u BiH, koja je potom doživjela više izdanja i prevoda na druge jezike, a u Mađarskoj je, takođe, ušla u lektiru.

Derviševićeva poezija je prevođena na engleski, italijanski, mađarski i turski jezik, a on je autor koji se ne zanima za istorijske glavešine i političke glasnogovornike, njihove pohode i pohare, njego za najobičnijeg čovjeka.

U najnovijem roman Dervišević Bihać prikazuje kao mjesto u vihoru epoha gdje su se smjenjivale i koegzistirale velike religije, te uzdiže princip dobra iznad zla kao formulu za svoje umjetničko poslanje.

Nastupajući 2010. godine na 39. Brankovom kolu, na Svečanom otvaranju Husein Dervišević je govorio pjesmu posvećenu Branku Radičeviću.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće svečano uručena Huseinu Derviševiću na jubilarnom 50. Brankovom kolu u Karlovačkoj gimnaziji, u kojoj se Branko Radičević školovao od 1835. do 1841. godine.

Ovogodišnje Brankovo kolo trajaće od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Husein Dervišević rođen je 28. decembra 1948. godine u Bihaću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prvu zbirku pjesama "Praznik" objavio je u svojoj 21. godini, a zatim su uslijedile nove knjige poezije i proze, među kojima je i značajan broj za djecu.

Poslije prvenca (1969), izašle su tri knjige pjesama u sarajevskoj "Svjetlosti": "Nigdina" (1973), "Kad me uzme luda rima" (1978) i "Napasne basne" – pesme za decu (1979), a potom rukopisi objavljeni kod drugih sarajevskih, beogradskih, banjalučkih i bihaćkih izdavača.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade "Branko Radičević" nalaze se istaknuti pjesnici i pisci iz svijeta Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska – Rusija), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija), Kerol En Dafi (Velika Britanija).

Tu su i Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska), Enes Kišević (Hrvatska), Jirgen Izrael (Njemačka), Olga Martinova (Rusija – Njemačka) i Budimir Dubak (Crna Gora).

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop