• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba koja otkriva veze Tolstoja i Dostojevskog sa srpskim narodom (FOTO)

Autor Siniša Stanić

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci danas je otvorena izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi".

 Izložba o Tolstoju i Dostojevskom u NUB RS Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Ova izložba otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihova zalaganja za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu, a čini je 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju.

Autorka izložbe Nataša Bulatović, bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, rekla je da je ideja izložbe da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali ovu dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove, dramsku umjetnost...

"Drago mi je što smo u Banjaluci, izuzetna nam je čast što smo pozvani da obilježimo 200. godišnjicu rođenja, po meni, a i po mnogima najvećeg pisca, koji je po interesovanju i dalje živ pisac, jako je čitan, a mislim da će to tako ostati. Dostojevski je prosto jedna neprolazna vrijednost", rekla je Bulatovićeva, navodeći da je ova izložba premijerno prikazana 2011. godine na Danima srpske kulture u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečević  kaže da je mnogo dodirnih tačaka između Tolstoja i Dostojevskog, ali i njih dvojice sa srpskom kulturom.

"Sigurno ćete se prisjetiti - kada Ana Karenjina tragično završi, Vronski odlazi kao dobrovoljac da se bori u Srbiju. Ja se nadam da će građani Banjaluke doći da pogledaju ovu sjajnu izložbu, koja će biti otvorena narednih 30 dana u našoj biblioteci. Ovo je prva izložba otvorenog tipa, poslije godinu i po dana od proglašenja pandemije, vjerujem da ćemo nastaviti u ovom pravcu, masovno, kao što je i ranije bilo", navela je Ljiljana Petrović Zečević.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da su srpski i ruski narod usmjereni jedni na druge, te da će dah ruske knjižvenosti osjetiti i posjetioci Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci.

"Ovo je prva izložba nakon veće pauze, nadam se da sa ovom izložbom otvaramo kulturnu sezonu. Izložba je rezultat saradnje između Biblioteke grada Beograda i Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a posvećene je obilježavanju 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Na ovaj način naša NUB RS pridružila se mreži institucija širom svijeta koje će odati počast ovom velikanu ruske književnosti", navela je Natalija Trivić.

Posjetioci NUB RS moći će pogledati ovu izložbu u narednih mjesec dana.

(Mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop