• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Abdulrazak Gurna morao je čitati Ivu Andrića"

Autor Siniša Stanić

Boris Maksimović jedan je od rijetkih ljudi (kod nas) koji je pročitao neko djelo od Abdulrazaka Gurne. Ovo su njegovi utisci o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost...

 Boris Maksimović o Abdulrazaku Gurni: "Morao je čitati Ivu Andrića" Izvor: Mondo, Wikipedia

Pisac rođen u Zanzibaru, koji živi i radi u Engleskoj, Abdulrazak Gurna ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

U obrazloženju Švedske kraljevske akademije navodi se da je Gurna nagradu dobio "za beskompromisan i saosjećajan prodor efekata kolonijalizma i sudbine izbjeglica u provaliji između kultura i kontinenata".

Iako je do sada objavio deset romana i mnoštvo kratkih priča i eseja, Abdulrazak Gurna do sada nije objavljivan u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, niti Crnoj Gori, pa je za ogromnu većinu naših čitalaca ovaj pisac velika nepoznanica.

Ipak, postoje malobrojni i rijetki ljubitelji knjige kod nas koji su ga čitali, a nismo ni sumnjali da je među njima Boris Maksimović iz izdavačke kuće Imprimatur! Ovo su njegove impresije o romanu "Raj", koji je Abdulrazak Gurna objavio 1994. godine i koji je te godine bio u najužem izboru za Bukerovu nagradu.

Možda će vas zanimati

"Kad bih morao jednom riječju da opišem ovaj roman i njegov stil uopšte ta riječ bila bi bez sumnje – andrićevski. On je toliko andrićevski da sam ja ubijeđen da je ovaj čovjek nekada u životu morao čitati Andrića i da mu se veoma dopao. Prije svega zbog stila romana koji većim dijelom svoga toka protiče uz obale Indijskog okeana ili kroz divlju i nepredvidljivu unutrašnjost onoga što tek treba da postane Tanzanija", kaže Maksimović.

Boris navodi da je u tom književnom djelu sjajno opisana pozicija malog čovjeka, u bukvalnom smislu te riječi, čija sudbina je obilježena tektonskim istorijskim i geopolitičkim promjenama.

"Ovo je Tanzanija koju napuštaju Nijemci, a zaposijedaju Englezi, koji oružjem i oruđem ukidaju ili samo smanjuju moć lokalnih poglavica da bi uspostavili sebe kao jedine koji imaju monopol na upotrebu sile. Ali sve je to uglavnom negdje u daljini. Ono što vidimo to je dječak Jusuf, kojeg otac zbog nemogućnosti da vrati dug daje njegovom ujaku Azizu, koji će od tog trenutka postati centralna figura u dječakovom životu. Odrastanje, sudari carstava, preplitanje raznih vjerskih tradicija na istom prostoru, nedozvoljena ljubav u turbulentnom vremenu – sve su to razlozi zbog kojih me je ovo podsjetilo na Andrića", zaključuje Maksimović, toplo preporučujući roman "Raj".

Ko je Abdulrazak Gurna?

Rođen je 1948. godine na ostrvu Zanzibar u Africi, a kao 20-ogodišnji student emigrirao je u Veliku Britaniju. Nakon što je tamo završio doktorat u 34. godini, Abdulrazak Gurna postao je profesor na postdiplomskim studijima na Odsjeku za engleski jezik Univerziteta u Kentu.

Gurna je postao poznat među širom britanskom akademskom zajednicom zbog svog pisanja o kulturi i postkolonijalizmu. Iz njegovog proznog opusa najviše se ističu romani "Raj", "Uz more" i "Pustinja", koji su ulazili u uže izbore raznih važnih svjetskih književnih nagrada.

Gurna je takođe poznat po tome što je iz svoje kuće u Brajtonu u Velikoj Britaniji uređivao časopis "Wasafiri", tromjesečnu publikaciju posvećenu savremenim piscima. Često se spominje i njegov doprinos savremenim postkolonijalnim romanopiscima koji danas stvaraju u Velikoj Britaniji.

(Mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop