• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstava "Jablan" otvorila 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu

Autor Vesna Kerkez

U Banjaluci je večeras otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu, na kojem će, osim pozorišta Republike Srpske, nastupiti i kuće iz devet zemalja – Srbije, Rusije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Italije.

 Srn2021-10-10_2115738_4 Izvor: Branislava Vukelić/Srna

U čast jubileja festivalske zavjese je podigao teatar domaćin Dječije pozorište Srpske premijerom predstave "Jablan", koju je po pripovijeci Petra Kočića režirao Duško Mazalica.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković zahvalila se publici što vjeruju da pozorište može da pobijedi i onda kada se svima čini da je pobijediti nemoguće.

"Kada bi se mikrofon mogao prisloniti uz moje srce čuli biste koliko silno kuca od uzbuđenja, odgovornosti i ponosa zbog večerašnjeg događaja", rekla je Labovićeva.

Izvor: Branislava Vukelić/Srna

Ona je istakla da program ovogodišnjeg festivala čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na festivalima u Banjaluci, zbog čega je ovo i festival pobjednika.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić je istakla da je Dječije pozorište Republike Srpske, gdje se održava ova manifestacija, sada najradosnije i najveselije mjesto u Banjaluci.

"Dobro je osmišljena misija i vizija Festivala. Odličan je koncept Dječijeg pozorišta Republike Srpske da organizuje održavanje jedne od najvažnijih pozorišnih manifestacija posvećenoj djeci u okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je održavanje ovog, ali i ovakvih festivala veoma važno, jer utiču na kulturni odgoj djece spajajući pojedince i grupe u proces podizanja društvenih standarda.

Izvor: Branislav Vukelić/Srna

"Ovakvi festivali imaju za cilj socijalizaciju djece i prepoznavanje pravih umjetničkih vrijednosti. Edukacija kroz pozorište i druge vidove umjetničkog stvaranja utiče na zdrav razvoj djece i mladih generacija", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je prednost pozorišne umjetnosti promovisanje ljudskih vještina i komunikacije, podsticanje samopouzdanja kod djece i mladih, razvoj društvene svjesti i mašte. 

"Međunarodni festival festival pozorišta za djecu u Banjaluci doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike, a lutkarska i dječija pozorišna ostvarenja uče djecu da njeguju ljubav, prijateljstva i da poštuju različitosti", rekla je Trivićeva otvarajući festival.

Izvor: Branislav Vukelić/Srna

Uz poziv da volimo djecu u čitavom svijetu, da budemo humani i dobri prema svojim drugarima, Trivićeva je pozvala sve zajedno da zavire u svijet mašte i bar na trenutak budu djeca.

Predstave u takmičarskom programu ocjenjivaće međunarodni žiri kojeg čini reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac, te glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Slobodan Perišić.

Pokrovitelji 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu su predsjednik Republike Srpske, Vlada Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Banjaluka.

Festival je otvoren do 16. oktobra.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop