• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljska: Povratak princeze Banjaluke u domovinu (2)

Autor Vesna Kerkez

Piše: Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske

 Poljska: Povratak princeze Banjaluke u domovinu (2) Izvor: Ustupljena fotografija

U drugom tekstu o proputovanju kroz Poljsku idemo stopama princeze Banjaluke, koja je zahvaljujući domaćinima predstavljena na Univerzitetu u Vroclavu, Jagelonskom univerzitetu i Šleskom univerzitetu.

Prva posjeta bila je Univerzitetu u Vroclavu, Katedri za slavistiku. Dočekali su nas studenti i profesori koji tečno govore naš jezik. Neki od njih porijeklom su sa Balkana, neki vole naš jezik, a pojedinima su balkanske zemlje izuzetno privlačne i drage.

Možda će vas zanimati

Pričali smo o Univerzitetu u Banjoj Luci, Filološkom fakultetu, predstavili rad Udruženja lektora Republike Srpske, Udruženje Poljaka Banjaluka, te smo govorili o sociolingvističkoj situaciji na Balkanu, istoriji Bosne i Hercegovine, doseljavanju Poljaka u našu zemlju – ponajviše oko rijeke Vrbas.

Izvor: Ustupljena fotografija

Studenti su bili zainteresovani za saradnju, razmjenu studenata, najviše su se raspitivali o odnosima među narodima u našoj zemlji. Priznali su da im je najteže naučiti ćirilicu ali da se trude da je savladaju.

Prva promocija knjige bila je u Univerzitetskoj biblioteci u Vroclavu, koju je vodila profesorica Milica Semkov, osnivačica Katedre za srpski jezik na Univerzitetu u Vrloclavu, veoma cijenjena i nagrađivana istraživačica slovenskog folklora, istorije srpske književnosti i poljskih i jugoslovenskih odnosa.

Možda će vas zanimati

Profesorica je veoma nadahnuto i detaljno predstavila Priču o princezi Banjaluci, započevši sa Gundulićevim ’kolom sreće’. U tom kolu, Banjaluka ima nekoliko značenja: grad u Republici Srpskoj, junakinja priče, poljski frazeologizam ’pričati banialuke’ i na kraju novo značenje koje je donijelo objavljivanje priče – povratak priče u Banjaluku.

Izvor: Ustupljena fotografija

Na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu dočekali su nas Maćej Červinski, direktor Instituta za slovensku filologiju i Tomaš Kvoka, profesor srpskog jezika. Studentima su predstavljena izdanja Udruženja lektora Republike Srpske i Udruženja Poljaka Banjaluka, potom je dr Gordana Đurđev-Malkjevič održala predavanje o Bosni i Hercegovini u Poljskoj, a predsjednik Udruženja Poljaka Banjaluka Danijel Kovč govorio je o tome šta za Poljake znači pronalazak ove priče.

Izvor: Ustupljena fotografija

Četvrta promocija održana je u Katovicama, u malo intimnijoj atmosferi dočekali su nas profesori i studenti Šleskog univerziteta. Moderator i prevodilac promocije bila je dr Katarina Majdžik Papić, a organizator profesor Srđan Papić. Promociju su uljepšali studenti koji su naizmjenično, na poljskom i srpskom, čitali Priču o princezi Banjaluci, i naposljetku kolega Maćej Ogrocki, koji je svirao pjesme o Banjaluci, između ostalih i onu Viteškog plesa – Dobro veče, Banjaluko. Maćej je bio na razmjeni u Banjaluci i toliko mu se svidjelo da je poslije bio još 17 puta.

Izvor: Ustupljena fotografija

Opšti utisak iz Poljske je taj da je našim domaćinima i bratskom narodu izuzetno stalo do saradnje i komunikacije, da se raduju projektima koji se tiču slovenske kulture, inače veoma uspješnim i cijenjenim u prošlosti, da su zainteresovani za istoriju i kulturu cijelog Balkana, a naročito Bosne i Hercegovine, u kojoj žive potomci Poljaka. Što se tiče Priče o princezi Banjaluci, oni su ovu knjigu pozdravili sa velikim oduševljenjem i nadom da će Banjaluka moći da iskoristi potencijal koji ovaj simbol nosi sa sobom.

Posjeta je realizovana zahvaljujući Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradu Banjaluci.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop