• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riječ godine u Republici Srpskoj: IMUNITET

Autor Nikolina Damjanić

Udruženje lektora Republike Srpske prvi put je proglasilo riječ godine u RS.

 riječ godine udruženja lektora rs Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Ove godine su u užem izboru za riječ godine u cijelom svijetu bili medicinski termini koji se odnose na pandemiju – virus, epidemija, korona, kovid, simptom. Popšle godine je to, prema Oksfordskom rječniku i Vebsterovom rječniku, bila vakcina. Uglavnom se riječ godine bira prema kriterijumima pretraživanja u rječničkim bazama ili na internetu. Udruženje lektora Republike Srpske vodilo se malo drugačijim parametrima.

"Naime, prvo smo, bez dileme, odlučili da je to svakako pojam povezan sa pandemijom koja je i dalje vodeća tema u svijetu – u medijima, politici, ekonomiji, ali i naučnim i istraživačkim poduhvatima. Nadalje, opredijelili smo se za uži izbor od najviše pet riječi, koje smo zatim rangirali", stoji u objašnjenju Udruženja.

Izabrali su riječ imunitet.

"Prema Rečniku pojmova iz perioda epidemije kovida, autora prof. dr Marine Nikolić i dr Svetlane Slijepčević Bjelivuk, koji je objavljen kao projekat Instituta za srpski jezik, riječ imunitet (muški rod) i imunost (ženski rod) odnosi se na „sposobnost organizma da se odupre zaraznim bolestima ili nekim otrovima“ a može biti „stečena preležanom bolešću ili vakcinacijom“, kažu u Udruženju lektora za Mondo.

Pojasnili su razloge za odabir ove riječi: tokom cijele godine se govorilo o padu i jačanju imuniteta, kolektivnom imunitetu, kasnije o razlozima obavezne i neizostavne vakcinacije, potom su se čuli i argumenti koji propituju takav način sticanja imuniteta, a posljednjih dana čitali smo i o odlukama nekih zemalja da se opredijele za tzv. „imunitet krda“.

"Smatrali smo da od svih pet riječi koje su bile u užem izboru riječ imunitet u svom značenju nosi najviše pozitivnih određenja, nade i optimizma koji nam je nakon skoro dvije godine svima prijeko potreban", zaključili su u Udruženju lektora RS.

MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

darko

Generalno gledano kod nas najjači imunitet(pravni) imaju političari šta god da urade koliko god da skrive opljackaju unazad pobiju oni uvek opstaju samo mijenjaju funkcije

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop