• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba ruske akademske slikarke Sofije Ječine otvorena u Banskom dvoru

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izložba “Unutrašnji pejzaži“ ruske akademske slikarke Sofije Ječine otvorena je večeras u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

 Izložba ruske akademske slikarke Sofije Ječine otvorena u Banskom dvoru Izvor: Banski dvor/promo

Izložba je partnerski projekat Banskog dvora i Galerije ’73 iz Beograda a realizovana je uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Otvorila je otvorila treći sekretar Ambasade Rusije u BiH Anastasija Gajdalenok.

"Posebno je zadovoljstvo kada ruski umjetnici pokazuju svoju ljubav prema Balkanu – u okviru izložbe Sofije Ječine „Unutrašnji pejzaži“ to se može vidjeti ne samo u činjenici da je imala lični interes da svoju umjetnost podijeli s vama, već i u tematici njenih radova. Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini prepoznaje neprocjenjiv značaj i ulogu kulture i umjetnosti u izgradnji uzajamnog razumijevanja i jačeg povezivanja naroda Rusije i BiH.

Izvor: Banski dvor/promo

Upravo oni koji stvaraju i dijele rezultate svojeg truda sa ljudima bez obzira na granice i podjele – najveći su ambasadori mira koji svojim djelima ujedinjuju sve oko sebe i daju doprinos sigurnijem, pravednijem i otvorenijem društvu", kazala je Anastasija Gajdalenok.

U ime Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda koji je takođe dao doprinos u realizaciji ove izložbe prisutnima se obratio gospodin Predrag Ćeranić, dok su o samoj postavci pored autorke govorili i direktorica Galerije ’73 Mirela Pudar i direktror Banskog dvora Mladen Matović.

Izvor: Banski dvor/promo

Direktorica Galerije ’73 Mirela Pudar je istakla da je izložba ruske slikarke Sofije Ječine uvrštena u program regionalnog predstavljanja umjetnika kojim se posljednjih godina bavi Galerija `73.

"Ovom izložbom dokazujemo da kultura ne poznaje granice. Umetnost Sofije Ječine povezuje nas od obala dalekog istoka Rusije odakle nam Sofija dolazi, preko Beograda, do Republike Srpske. Istorijsko prijateljstvo i bliskost ruskog i srpskog naroda, sa puno emocija, Sofija Ječina prenela je i na motive svojih slika", kazala je ona.

Otvaranje izložbe bilo je propraćeno prikazivanjem dokumentarnog filma o Sofijinom životu “U potrazi za mestom”, poznatog srpskog reditelja Miroslava Bate Petrovića u Art bioskopu Banskog dvora.

Izvor: Banski dvor/promo

"Unutrašnji pejzaži govore o meni, o tome što sam doživjela dok sam boravila na Balkanu. Sve ove slike su nastale tokom 2021. godine, a tu možete da vidite predjele Srbije, Republike Srpske i različite balkanske pejzaže. Većinu vremena pokušavam da izrazim svoje stanje i to što osjećam dok sam tu", kazala je Sofija Ječina.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović i dirktorica Galerije ’73 Mirela Pudar prije otvaranja izložbe potpisali su Protokol o saradnji.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop