• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrto veče "Zapleta": Slovenci udaraju nenametljivo, ali razorno!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Četvrte večeri Međunarodnog festivala glumca "Zaplet", koji se u banjalučkom GP "Jazavac" održava po 14. put, pod sloganom "U krugu porodice", odigrana je predstava "Tihi udar" Mestnog gledališča Ljubljana u režiji Nejca Gazvode, koji je i autor drame.

 Tihi udah Mestno gledališče Ljubljana  Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Kako i sam naziv kaže, predstava udara tiho, nenametljivo, ali razorno u srca publike, koja je uprkos jezičkoj barijeri (uz pomoć titla) jasno razumjela sve boli, tuge i prepreke, duševne i egzistencijalne probleme s kojom se susreće savremena slovenačka porodica.

Ukratko - nakon smrti oca, porodica se okuplja kako bi ispratila najmlađu ćerku Tamalu (Lara Volf), koja je osim uloge ćerke bila i neka vrsta naratora, na studije medicine u Ljubljanu.

Iz prividno skladnog i uređenog stana, koji gospođa majka Katarina (Mirjam Korbar) s velikom pažnjom i pedantnošću uređuje suptilno i polagano izviru sve nesavršenosti svakog od likova, kao i njihova duboka nesreća izazvana upravo tom potrebom da se bude "uvijek na visini zadatka".

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Starija ćerka Petra (Ajda Smrekar) iako je kao mlada napisala i objavila roman, sada radi kao prodavačica u toj knjižari i polako postaje svjesna da život ne ide u pravcu u kojem je željela, pa se onda "iskaljuje" na dečku nezaposlenom novinaru Janezu (Matej Puc), koji je dobričina, ali pod čeličnim stiskom svoje bolje polovine.

Ona je praktično u potpunosti preuzela patern svoje majke, koja je takođe "zagorčala" život pokojnom mužu da je jadnik morao da bude "špajzar" odnosno da se sakriva kako bi popio koje pivo ili pojeo nešto nezdravo, preciznije kako bi barem na trenutak bio srećniji.


Njihov sin Marjan (Jure Henigman) uvidjevši na koji način se situacija razvija, otišao je u drugu krajnost - po cijele dane ispija piva i duva travu u prljavom bade mantilu, što je svojevrsni omaž Velikom "Dudu" Lebovskom, potpuno zanemarujući sina iz veze sa klasičnom ograničenom alapačom (eto takvih ima i u Sloveniji) Majom (Tjaša Železnik).

"Ja sam vam poput kvadriplegičara, gdje me ostaviš, tu me i nađeš", rekao je u jednoj replici.

U moru istinskih ljudskih drama, egzistencijalne bitke sa samim sobom i traganjem za mrvom neophodne sreće, predstava obiluje i brojnim duhovitim opaskama, prepunim ironije, pa će uvjeren sam, banjalučka publika dugo pamtiti predstavu, ali i zapitati se nad vlastitim porodičnim odnosima i kuda nas potreba za savršenošću može odvesti.

Predstava je postavljena u novembru 2018. godine i od tada je igrana više od 70 puta širom nekadašnje Jugoslavije.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

"Inspiraciju za priču sam dobio zbog oca jednog mog prijatelja, ali ovo je jedna slovenačka porodica koju ne vidimo baš često u pozorištu. Slovenci su gladni ovakvih predstava, publika je odlično reagovala, uostalom sama predstava je preživjela pandemiju kovida. Ima nešto u sebi, nema nikakvih spejs šatlova, ja volim (Antona Pavloviča) Čehova pa je ovakva", rekao je autor i režiser Gazvoda.

Glumica Mirjam Korbar, koja je igrala Katarinu, priznala je da je zbog "Tihog udara" dobila još jednu familiju.

"Bili smo oduševljeni kad smo prvi put čitali tekst, prišli smo priči sa radošću i entuzijazmom i rad na predstavi nas je istinski povezao, pa smo stvarno postali kao jedna porodica. Vjerujem da to publika osjeća i u Banjaluci, Ljubljani, Beogradu ili Podgorici, gdje smo je dosad igrali više od 70 puta. Svuda smo bili lijepo primljeni", rekla je ona.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Nagradu za najboljeg glumca četvrte večeri odnio je Jure Henigman, koji se zahvalio banjalučkoj publici, ali ne zbog obične kurtoazije istakao da je nagradu zaslužio cijeli ansabl.

"Predstava obiluje dramom, ima priču i duhovite replike, ali malo smo se plašili zbog jezika i naše brzine govora, ali stvarno nam je bio užitak glumiti u ovakvoj predstavi", rekao je Jure i dodao da je pio pravo pivo na sceni.

"Popio sam tri, doduše bezalkoholna, ali kostim je stvarno prljav i bazdi - nikad nije opran", uz osmijeh je podvukao nagrađeni glumac četvrte večeri 14. po redu "Zapleta".

Festival se nastavlja i u srijedu uveče kada ćemo gledati predstavu "Siročad" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a nakon toga slijedi razgovor sa glumicom Tamarom Dragičević. 

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop