• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srušila se Šeranića kuća: "Zaštitom spomenika se niko ne bavi, osim na papiru" (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Istorijska građevina Šeranića kuća u Banjaluci, koja je na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, skoro potpuno je srušena.

 Srušila se Šeranića kuća Izvor: Facebook

Fotografije sa lica mjesta pokazuju da se urušio gornji dio objekta koji se nalazi na obali Vrbasa u banjalučkom naselju Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher) u dijelu koji se zove Ilidža u blizini Vrućice i brojnih termalnih izvora vode.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine je donijela odluku da Šeranića kuću proglasi nacionalnim spomenikom.

U odluci o proglašenju stoji da je Vlada Republike Srpske dužna da obezbijedi pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika kao i sredstva za izradu i sprovođenje potrebne tehničke dokumentacije za konzervaciju i restauraciju nacionalnog spomenika.

Srušena Šeranića kuća u Banjaluci
Izvor: Facebook

Tada je konstatovano da je Kuća Šeranića u lošem građevinskom stanju i postoji opasnost od rušenja.

Arhitekta iz Banjaluke Igor Kuvač kaže da je evidentno da odluke o proglašenju nacionalnih spomenika Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine nedovoljno doprinose zaštiti spomenika.

"Osim na papiru, očigledno je da se stvarnom zaštitom niko ne bavi. Potrebno je raditi na pronalaženju mehanizma aktivne zaštite spomenika, utvrđivati pravo javnog interesa nad privatnom svojinom spomenika, izdvajati veća budžetska sredstva za zaštitu spomenika, osnažiti zavode za zaštitu ili osnovati neke nove centre za aktivnu zaštitu", rekao je Kuvač za Mondo

Podsjeća da je graditeljsko nasljeđe dio kolektivne memorije, kulturnog nasljeđa, prostornog i kulturnog identiteta, te vrijedan društveni, kulturni, ekonomski i svaki drugi potencijal.

Šeranića kuća fotografisana ranije ove godine
Izvor: Igor Kuvač - Facebook

Po podacima Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Kuća Šeranića je izgrađena krajem XVIII vijeka.

"Šeranići su bili bogati zemljoposjedom i najbrojnija porodica Gornjeg Šehera. Zna se da je ta kuća bila prva pokrivena biber-crijepom početkom austrougarske okupacije, pošto je skinuta dotrajala šindra. Po pričanjima članova porodice, crijep je dobavljen iz Trsta", fragment je iz istorije ovog objekta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potiče upravo iz ove porodice.

(Mondo)

*/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Povezano

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

E jest i velika šteta

Срам

@Zole тако буде кад се влада нечег прихвати

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop