• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorene prijave za Međunarodni filmski festival "Uhvati film" 2023

Autor Nikolina Damjanić

Konkurs za prijem filmova za Međunarodni filmski festival „Uhvati film”, koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih kratkometražnih filmova, otvoren je do 10. aprila 2023. godine.

 Uhvati film 2023 Izvor: Uhvati film Banjaluka

Filmski festival „Uhvati film” je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu, a zatim u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru sa ciljem promocije potencijala i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz tematski i umjetnički specifičnu selekciju filmova.

Prijavljeni film, orginalan i inovativan, treba da ima minimum jednog aktera ili akterku osobu sa invaliditetom, ali invaliditet nužno ne mora da bude glavna tema. Tema invaliditeta da se pokazuje na nestereotipan, bez sažaljenja i nesenzacionalistički način, jer filmovi koji budu promovisali medicinski/humanitarni/religiozni model invalidnosti, odnosno stereotipe neće ući u selekciju.

Pored toga, važno je da film pokazuje umjetničke kvalitete osoba sa invaliditetom (glumačke, rediteljske), donoseći umjetnički doživljaj. Pokretanjem tabu tema kroz film, prikazujući izazove, mijenjaju se perspektive i podstiču promjene koje utiču na rušenje predrasuda i mijenjanje svijesti javnosti. Tema invaliditeta jeste nešto što povezuje filmove, ali teme su o ljubavi, porodici, podršci...

Tehnički uslovi su sljedeći: dužina trajanja filma do 30 minuta; najmanje DVD kvalitet i da imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku. Posebno cijenimo ako su filmovi opisno titlovani ili na drugi način prilagođeni gluvim osobama.

Prijave se mogu slati putem internet-platformi (Film free way, Fest home, Click for festivals) na kojima je otvoren konkurs za „Uhvati film” ili na e-mail adresu: [email protected]. Za prijave na e-mail potrebno je dostaviti i: popunjen prijavni formular (koji se nalazi na našoj veb-stranici), biografiju, dvije (2) fotografije iz filma, dijalog listu u srt formatu i trejler (ako postoji).

Konkurs je regionalni – jedinstven za sva četiri izdanja „Uhvati film” festivala.
Odabrani filmovi biće prikazani na „Uhvati film” festivalu u Novom Sadu (od 11. 10. do 15. 10. 2023. godine), Banjaluci (od 12. 10. do 14. 10. 2023. godine), Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana.

Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu.

Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Festival se održava sa ciljem afirmacije domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocije mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umjetnost.

Dvanaesto izdanje „Uhvati film Banja Luka” festivala održaće se od 12. do 14. oktobra 2023. godine u Banjoj Luci.

Audio-vizuelni centar Republike Srpske i Grad Banja Luka podržali su održavanje „Uhvati film Banja Luka” festivala.

Sve detaljne informacije u vezi sa konkursom, kao i zvanični poziv, možete pronaći na našoj veb-stranici: www.uhvatifilm.org ili pišite nam na e-mail adresu: [email protected].

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop