• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci otvorena manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"

Autor Nikolina Damjanić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić otvorila je večeras u Banjaluci 24. manifestaciju "Dani Vlade S. Miloševića 2023".

 Dani Vlade S Miloševića Izvor: Dani Vlade S. Miloševića

Stojičićeva je naglasila da je Milošević, koji se ostvario kao etnomuzikolog, muzičar i veliki pedagog, iza sebe ostavio brojna kulturna djela.

"To je jednostavno dug koji mu vraćamo i večerašnja akademija biće posvećena njemu i njegovom djelu. Hvala Akademiji umjetnosti Srpske i Muzikološkom društvu koji su pripremili ovaj program", rekla je Stojičićeva i pojasnila da se manifestacija već duže od dvije decenije organizuje u čast dana rođenja Miloševića.

Dragana Jovanović, dirigent Akademskog hora "Kolegijum muzikum" iz Beograda, čijim je koncertom počela manifestacija u Kulturnom centru "Banski dvor", rekla je da je pripremljen projekat koji traje od jula prošle godine "Tragovi iz sazvežđa Regula", posvećen Darinki Matić Marović, koja je bila dirigent ovog hora još 1971. godine.

"Otišla je tiho, u koroni i željeli smo da napravimo projekat posvećen njoj i njenom djelu i ličnosti", rekla je Jovanovićeva.

Profesor Saša Pavlović rekao je da će u okviru ove manifestacije biti izveden bogat i raznovrstan program, te za zatvaranje najavio premijerno izvođenje Miloševićeve simfonijske poeme "Hilandar", koju je napisao 1972. godine.

Pavlović je rekao da samim tim događajem započinje novi projekat "Hilandar kao nadahnuće".

Organizator "Dana Vlade S. Miloševića" su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Dani Vlade S. Miloševića" tradicionalna je manifestacija koja se održava u Banjaluci od 1999. godine. Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Vlade S. Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Program ovogodišnje manifestacije trajaće do 27. aprila i biće izveden u Banskom dvoru, Muzeju Republike Srpske, Akademiji umjetnosti, Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao i u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Bolje bi im bilo da su okrečili i uredili kuću dotičnog,ruglo u centru

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop