• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dani istine, slobode i otadžbine: Pogledajte šta donosi „Kočićev zbor“

Autor Dragana Božić

Ovogodišnji 58. po redu „Kočićev zbor“ donosi mnoštvo zanimljivog sadržaja, koji će od 25. do 27. avgusta biti održani u gradu, na Manjači i u Beogradu.

 300952230_2360998014039530_3113583881073007881_n.jpg Izvor: Grad Banja Luka

Moderniji koncept sa naglaskom na ono tradicionalno i vrijedno obilježiće i ovogodišnju manifestaciju, čiji je prvi dan nazvan dan istine, drugi slobode, a treći otadžbine.

Pred sami početak ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“, 24. avgusta u Beogradu u Aleji velikana će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića i položeni vijenci na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

Svečano otvaranje „Kočićevog zbora“ biće upriličeno 25. avgusta u Parku „Petar Kočić“, kada će biti položeni vijenci na spomenik našem književniku i narodnom tribunu. Tada će biti dodijeljena i nagrada „Zmijanjče“ za mlade pisce iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U večernjim časovima biće otvorena izložba „Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995. godine“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, dok će u porti Hrama Hrista Spasitelja glumci govoriti Kočićeva djela.

To veče, u 20.00 časova biće održana i svečana akademija u Banskom dvoru, kada će biti uručena i „Kočićeva nagrada“.

Drugi dan nazvan Dan slobode – donosi raznovrsne sadržaje, koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Tako će kultura i tradicija sa Zmijanja biti predstavljene na zborištu „Kod Jablana“ (gradski šator). Posjetioci će imati priliku da tada učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima, pogledaju izložbu „Tragovi“ autora Sanje Bajić i izložbu fotografija učiteljice sa Manjače, prisustvuju promociji Zmijanjskog veza (predstavljanje peškira dugog 31 metar Udruženja žena „Duga“), ali i da probaju jela tradicionalne kuhinje i sl.

U porti manastira Gomionica biće održan književni čas, te položeno cvijeće na spomen ploču Ocu Gerasimu, a isti dan u Banskom dvoru biće održano književno veče.

Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan“.

Završnog trećeg dana, 27. avgusta u Stričićima biće održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika „Kočićeve nagrade“. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade „Jablan“. Ovogodišnji „Kočićev zbor“ biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti „One tri“.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop