• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen 15. Festival animiranog filma u Banjaluci: Prva nagrada za francuski film

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Glavna nagrada otišla je u ruke autora francuskog filma "Vrsta testamenta".

 Završen 15. Festival animiranog filma Izvor: Promo

Proglašenjem najboljih ostvarenja i projekcijom nagrađenih filmova u Banjaluci je završen 15. Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2023".

O filmovima koji su prikazani u takmičarskom dijelu Festivala odlučivao je žiri u sastavu: Krešimir Zimonjić (Hrvatska) predsjednik, te članovi: Ana Nedeljković (Srbija) i Tamara Maksimović (Bosna i Hercegovina).

Oni su donijeli odluku da se GRAND PRIX Festivala dodjeli filmu “VRSTA TESTAMENTA”, koji potpisuje Stephen Vuillemin iz Francuske.

Svakodnevno se na društvenim mrežama trudimo da kreiramo naše fiktivne identitete.

Međutim, kako da odlučimo ko smo mi u stvarnom svijetu? I šta je stvaran svijet? Šta ako fotografije koje objavljujemo online započnu svoj nezavisni život?

Kroz upečatljivu estetiku na granici realnog i nadrealnog, ovaj film na savremen i autentičan način govori o univerzalnoj i vanvremenskoj temi krize identiteta.

Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodijeljena je filmu “JEDINA LJUBAV” koji potpisuje autorka Varya Yakovleva iz Rusije.

Ovaj film hrabro govori o nasilju: nasilju nad ženama, nasilju u društvu i njihovoj neraskidivoj povezanosti. Slobodan i originalan crtež i animacija, raznolikost dizajna i ubjedljiva karakterizacija likova stavljaju temu nasilja u širi kontekst i potvrđuju da je jezik animiranog filma izvrstan alat za upućivanje na društvene probleme.

Nagradu za najbolju tehniku animacije dobio je film “ČARAPE ZA ZVIJEZDU” autorke Olge Titove iz Rusije.

Ovaj dječiji stop motion film na originalan način koristi pletenje i kao tehniku i kao metaforu na kojoj se zasniva suptilna i snolika radnja.

Nagradu za najbolji dječiji film žiri je dodijelio ostvarenju “PISMA NA KRAJU ŠUME“ autorke Jelene Oroz iz Hrvatske.

Da li je znanje besplatno i ko su pravi prijatelji – saznajemo na kraju šume. Koristeći originalne crteže autorka je pristupila djeci na njima blizak, nježan i poučan način.

Nagradu za najbolji studentski film dobio je film “ELEKTRA“ autorke Daria Kashcheeva iz Češke Republike.

Ovaj film nesumnjivo pomjera granice studentskog filma. Snažan, dinamičan i precizan autorski pristup ozbiljnoj temi porodične traume, ličnog seksualnog identiteta i sazrijevanja koristi i poredi svjetove stvarnih fizičkih tijela i lutaka, kako bi nas istovremeno uveo u prostore mašte, sjećanja i stvarnosti. Snažne i intenzivne slike koje ovaj film nudi, ostaju u našoj podsvijesti dugo poslije gledanja, nastavljajući da postavljaju pitanja.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio filmovima:

“11” režisera Vuka Jevremovića iz Hrvatske

Specijalno priznanje za najvažniju sporednu stvar na svijetu, likovnost u animaciji i varijacije na rubu apstrakcije.

“SVINJA” režisera Jorn Leeuwerink iz Holandije

Kada se iscrpe neobnovljivi izvori energije koji su temelji naše civilizacije, moramo pronaći alternativu ili padamo u ponor haosa. Izuzetno dinamičan i zabavan film koji na odličan način spaja humor i ozbiljnu, aktuelnu temu.

“ŠAPTAČ” režisera Mladena Đukića iz Bosne i Hercegovine

Postoji više varijanti istog događaja. Gledalac je prinuđen izabrati svoju verziju. Kakao izabrati šta je istina i da li nju određuju pobjednici?

Publika ovogodišnjeg Festivala kao najbolji ocijenila je film „Izmicanje“, koji potpisuje francuski autor Gabriel Henot-Lefevre.

Festival animiranog filma „Banjaluka 2023“ održan je u Banjaluci od 24. do 28. oktobra, a publika je imala priliku da vidi više od 140 ostvarenja iz svih dijelova svijeta. Tradicionalno, bio je pripremljen i bogat prateći program.

Ovogodišnji Festival finansijski su podržali Audio-vizuelni centar Republike Srpske i Grad Banjaluka.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop