• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udruženje lektora RS izabralo RIJEČ GODINE

Autor Dragana Božić

Udruženje lektora RS izabralo je riječ godine.

 Izabrana riječ godine Udruženja lektora RS Izvor: Shutterstock

Nakon jednomjesečne potrage za riječi godine, komisija Udruženja lektora Republike Srpske sastavljena od predsjednice udruženja Aleksandre Savić i sekretara udruženja Aleksandra Materića donijela je odluku da kao pobjedničku riječ proglasi "RASKRŠĆE" - prijedlog Nikoline Erak.

Na svojoj Facebook stranici objavili su i obrazloženje:

„RASKRŠĆE"

Zašto? Čitav svijet se nalazi na jednoj velikoj, mnogoputoj raskrsnici, čemu svjedoče brojna (re)otvorena ratišta, brojni prijedlozi promjena zakona, velike klimatske promjene, svakovrsne društvene, (geo)političke, demografske, usljed kojih se svako od nas neminovno nalazi na velikoj raskrsnici i pred velikim pitanjima “Kuda/kako/gdje sada?”, jer na nas (in)direktno utiču sve promjene koje se dešavaju, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. A na svakoj raskrsnici se mora izabrati pravac, jer ako se tu dugo budemo skupljali, sabirali, prijeti nam još veći haos, uskomešanost, neodlučnost, skučenost, obnevidjelost.“

Kao što i Nikolinino objašnjenje sugeriše, ova riječ u svom osnovnom i prenesenom značenju korespondira sa opštom političkom, društvenom i duhovnom situacijom u kojoj se nalazi naš narod, ali, čini se, i cijelo čovječanstvo. Toliko je ukrštanja, prekrštanja, raskrštanja, kao nikada ranije, toliko je bitnih pitanja za ljudsku civilizaciju na raskrsnicama. Ova divna riječ slovenskog porijekla u svojoj osnovi sadrži imenicu „krst“, koja dodatno metaforizuje njeno značenje. Svako raskršće je i potencijalni rastanak, žrtvovanje, ali i novi početak i put u nepoznato. I baš zato što se nalazimo na raskršću, razapeti između više pravaca, na nama je često da izaberemo samo jedan pravac. Ali koji? Čini se da je ova godina pokazala koliko smo kao ljudska vrsta neodlučni i nesigurni. Toliko stradanja, naglih promjena, opšte nestabilnosti, a svi mi, reklo bi se, stojimo zamišljeni pred tim čudnim raspućem, nesigurni u sebe i druge da bismo napravili prvi korak, pa kao takvi (kako Nikolina lijepo primijeti), sve više osjećamo uskomešanost, neodlučnost, skučenost i obnevidjelost. Ipak, postoje i neka ljepša raskršća, pred kojima stojimo srećni što na sve tri strane vidimo nešto lijepo i osjećamo duševni mir i ljepotu pred tim srećnim prostranstvom. No, čini se, takvih je raskršća sve manje. Želimo da u 2024. godini na svakom životnom raskršću (i malom i velikom) izaberemo pravi smjer, da budemo srećni i zadovoljni svim izborima!

'ISKUŠENJE' DRAGANE SRIJEMAC – RIJEČ GODINE PO IZBORU PUBLIKE!

Dragana Srijemac osvojila je najviše sviđanja objave na Fejsbuku, tako da je njena riječ ovogodišnji pobjednik po izboru publike, a evo i obrazloženja:

"ISKUŠENJE"

Iza nas je godina koja bi se hrišćanskim perom mogla opisati kao godina iskušenja. Sva bića su na svojoj koži osjetila neku od nedaća koje je ova godina donijela. Bilo da je to iskušenje ljudskim d‌jelovanjem naneseno ili pak d‌jelovanjem majke Prirode, ostavilo je izuzetan trag. A imalo je samo jedan cilj – da nas osnaži. Bujice, vjetrovi, lave, meci, zemljotresi ili granate, kušaju nas i navode da pokažemo da u ovom sumanutom svijetu postoji još ljudskosti.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop