• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija duga 25 godina: Počeli "Dani Vlade S. Miloševića" u Banjaluci

Autor Dragana Božić

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića", koja se ove godine održava 25. put, počela je večeras koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije umjetnosti u Banskom dvoru u Banjaluci.

 Srn2024-4-10_218921_1.jpg Izvor: SRNA/Branislava Vukelić

Manifestaciju je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je istakla da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

"Noseći ime Vlade Miloševića, našeg čuvenog velikana, etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga, ova manifestacija, baštineći njegovo kulturno nasljeđe, pomjera granice čuvajući naše nematerijalno kulturno nasljeđe od zaborava, ali istovremeno mu daje na važnosti, vrijednosti i značaju", rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da je upravo iz tog razloga ova manifestacija posebna i po svom edukativnom karakteru i uživa snažnu podršku Ministartva prosvjete i kulture.

"Našim mladim stvaraocima pružena je prilika da pokažu sve ono što znaju i sve ono što Republika Srpka nudi i daje kada je u pitanju muzička umjetnost", rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" prepoznatljiva na kulturnoj mapi Republike Srpske kao nešto što nudi bogat umjetnički program i gdje svi koji vole muziku i umjetnost imaju priliku da uživaju.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je rekao da je Vlado Milošević savršen spoj raskošnog talenta i svjesnosti šta znači sačuvati glas svog naroda.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" do 20. aprila okupiće eminentne regionalne i domaće predavače i soliste - pjevače i instrumentaliste.

Biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pokrovitelji manifestacije su Kabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpsle i grad Banjaluka.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" održava se u Banjaluci od 1999. godine.

Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Manifestaciju tradicionalno organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Bogat program trajaće narednih devet dana. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop