• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvene kineske umjetnine od bijelog porcelana večeras u MSU RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras sa početkom u 12.00 časova biće predstavljeni umjetnički predmeti od bijelog porcelana iz okruga Dehua u Narodnoj Republici Kini.

 Bijeli porcelan Izvor: Shutterstock

"Ovaj jedinstveni bijeli porcelan proizvodi se u gradu Dehua na jugoistoku Kine. Počeci njegove proizvodnje sežu u vrijeme dinastije Ming (1368 – 1644). Na evropsko tržište se pojavljuje tokom osamnaestog i devetnaestog vijeka. Posebne karakteristike ovog porcelana jeste ta da sadrži veoma malu količinu oksida gvožđa, što znači da može da se peče do tople bijele ili boje slonovače. Takođe postoje mnoge razlike u ranim i kasnim primerima porcelana iz Dehua. Posebno u njegovom obiliku, težini, boji glazure i načinu prelamanja svjetlosti. Iz perioda Ming ere porcelan ima kremastu glazuru i ponekad ružičastu providnost, predmeti iz prelaznog perioda pokazuju nijansu između blijedo žute i blijedo krem, dok predmeti napravljeni u devetnaestom veku i kasnije obično imaju prozirnu bijelu glazuru", navedeno je u saopštenju Muzeja.

Dodaju kako će na ovom događaju, u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, profesori sa Instituta za kulturno nasljeđe iz Dehua Čen Đengdžong i majstor keramičke umjetnosti sa Instituta za keramiku iz dinastije Ming Dženg Ćinghai govoriće o kineskoj umjetnosti pravljenja keramike i predmeta od bijelog porcelana, kao i okrugu Dehua i njegovima pećima, koje je u svijetu poznato kao centar proizvodnje bijelog porcelana.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop