• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo Kočićev zbor: "Vjera u slobodu duha i naroda suština njegove borbe" (FOTO)

Autor Dragana Božić

U Banjaluci je večeras otvoren 59. Kočićev zbor.

 Srn2024-8-23_1952563_0.jpg Izvor: Srna/Radenko Kuprešak

Petar Kočić je vjerovao u slobodu duha i slobodu naroda i to je bila suština njegove borbe, a djela ovog velikana bila su i ostala vapaj za pravdom i dostojanstvom za njegov narod, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić večeras u Banjaluci na otvaranju 59. "Kočićevog zbora", manifestacije posvećene ovom srpskom književniku i narodnom tribunu.

"Kočićevo oštro pero bilo je oružje u borbi protiv nepravde i tiranije. Njegove riječi su nam podsjećanje da sloboda nije privilegija", istakla je Stojičićeva na otvaranju manifestacije u parku "Petar Kočić".

Stoga, kako je naglasila, održavanje "Kočićevog zbora" predstavlja okretanje duhovnim vrijednostima i književnosti, a današnji stvaraoci u Kočićevom djelu pronalaze inspiraciju i na taj način Kočić i danas živi.

Stojičićeva je istakla da Kočićeve misli i djela predstavljaju neizbrisiv trag u srpskoj istoriji.

Ona je rekla da "Kočićev zbor" ukazuje na neprolaznu vrijednost lika i djela jedne od najznačajnijih ličnosti srpske književnosti, kulture i istorije.

"Simbolika parka `Petar Kočić je velika. Na ovom mjestu se susreću generacije koje čuvaju sve ono što nam je velikan ostavio kao svoj duhovni testament. Istina, sloboda i otadžbina u njegovom liku dobijaju poseban sjaj, te su nam svima vodilja ka dobru", navela je Stojičićeva.

Ona je podsjetila da se od 1966. godine održava manifestacija čiji je cilj promovisanje ličnosti Petra Kočića i njegovog književnog stvaralaštva.

"`Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našega roda i jezika, bilo da pripadaju prošlosti ili budućnosti, bilo da žive u sadašnjosti`, napisao je Petar Kočić u časopisu `Otadžbina` koji je pokrenuo u Banjaluci na Vidovdan daleke 1907. godine. Neka nam ova velikanova misao bude znak pored puta koji ćemo pratiti sigurnim korakom u budućnost", poručila je Stojičićeva.

Ona je istakla da je ovo najveća kulturna manifestacija u Srpskoj i pozvala građane da je posjete jer je to Kočić svojim djelom zaslužio.

Otvaranju 59. "Kočićevog zbora" prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izasnalnik predsjednika Srpske Marko Romić i brojne druge zvanice. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop