• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baletska predstava "Kopelija" 31. maja u NP RS

Autor mondo.ba

Treći godišnji koncert “Prve baletske škole” Banjaluka održaće se na sceni Narodnog pozorišta RS u srijedu, 31. maja 2017. godine.

Mlađi i stariji pripremni razredi, kao i gosti iz plesnih klubova iz Kotor Varoši i Prijedora, prikazaće svoj program u terminu od 17.30 časova.

Učenice od prvog do trećeg razreda “Prve baletske škole” predstaviće se Baletskom predstavom (u dva čina) - “Kopelija”, u terminu od 19.30. časova.

Radi se o odabranim dijelovima istoimene baletske predstave, prema originalnoj koreografiji Arthur Saint-Léon, na muziku Leéo Delibes i libretu Charles-Louis-Étienne Nuitter. To je komični balet za koji je Nuitter libretto i mizanscen bazirao na dvije priče E.T.A. Hoffmanna: “The Sandmann” i “The doll” (lutka). Premijerno je izvedena 25. maja 1870. godine u pariškoj Theatre Imperial lOpera.

Scenario i režiju za našu “Kopeliju” potpisuje profesorica i prima-balerina Dijana Kozarski, koja je zajedno sa profesoricom Eminom Stojšić postavila i koreografije. Asistirale su im nastavnice “Prve baletske škole” Ana Mazalica i Nikolina Jelača, a kostimografiju je uradila Lidija Stajčić.

Balet “Kopelija” je jedan od najljepših komada uopšte. Kopelijus je doktor, entuzijasta, sanjar koji želi da udahne život lutki Kopeliji, koju je sam kreirao. Svanilda ga dovodi u zabludu da je to moguće. Kopelijus shvata da je prevaren i ostaje sam, shrvan i očajan….

Važno je naglasiti da je u pitanju prva predstava iz baletskog repertoara na ovim prostorima, bazirana potpuno na domaćim snagama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop