• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor bogatiji za novi mural - Game On

Autor SRNA

Šesti gradski mural "Game On", autorski rad slikara Ljubiše Pušca, pobjednik je konkursa za dodjelu ovogodišnje međunarodne nagrade "Paola de Manjinkor" za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2018. godinu.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural sastoji se iz plakete i nagradne od 3.000 KM koja je danas uručena autoru.

Mural je oslikan na fasadi zgrade u Ulici akademika Jovana Raškovića.

"Ovaj mural simbolično predstavlja da je ovo grad murala jer je kao takav već mapiran na evropskoj likovnoj sceni", rekao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Boris Eremić.

On je dodao da je prvi put mural naišao na pozitivne reakcije i kod kritike i publike.

"Naš cilj je da Prijedor postane galerija na otvorenom jer je već čuven kao grad slikara", rekao je Eremić.

Autor murala Ljubiša Pušac izjavio je da je mural bio tehnički zahtjevan.

"Sve je teklo po planu i uz pogodno vrijeme. Mural sam uz pomoć prijatelja, prošlogodišnjeg pobjednika Selvera Begića, oslikao za desetak dana. Ovo je bio jedan izazov za mene i dobro iskustvo za dalji rad", rekao je Pušac.

On je dodao da je lik vodoinstalatera iz video-igrice "Super Mario" glavni junak njegovog pobjedničkog murala, budući da je njegovoj generaciji taj lik ostao u lijepom sjećanju iz djetinjstva.

"Taj lik ima kultni status i veliki broj poklonika i to je svima nama u to vrijeme bio bjeg od stvarnosti, a sada ga prepoznaju sve generacije", rekao je Pušac, koji je i akademski slikar i profesor likovne kulture u Omarskoj i Banjaluci.

Svečanosti završetka radova na oslikavanju murala prisustvovao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je izrazio zadovoljstvo što su, osim umjetnika, i građani i poslovni ljudi Prijedora prihvatili ideju murala kao načina uređenja gradskih fasada.

"Prijedor je s pravom već ponio naziv grad murala, a ovaj na ulasku u grad pokazuje da je to i opravdano i ponosni smo što je ova aktivnost rezultat zajedničkog rada sa prijateljima iz Trenta", izjavio je Đaković.

Predsjednik Udruženja "Program" Prijedor iz Trenta Dario Pedroti izjavio je novinarima da je ovaj događaj dokaz kontinuiteta aktivnosti koju su prihvatili građani Prijedora.

"Ovaj događaj pokazuje da smo ostavili trajni pečat u ovom gradu i da realizujemo aktivnosti koje su vidljive i koje doprinose izgradnji trajnog mira i saradnje naša dva grada i angažmana umjetnika i građana", rekao je Pedroti.

Prijedor već krase murali "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opre Sadoa, "Grad" umjetničke grupe "Dim Tim" iz Beograda, te "Negdje između početka i kraja" Selvera Begića iz Banjaluke.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Kakve koristi

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop