• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tjentište: Partizanskim freskama vraćen stari sjaj

Autor mondo.ba

Na Tjentištu će u petak, 30. novembra, biti predstavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi na Spomen-kući "Panorama" koja će nakon šestomjesečne restauracije fresaka svečano otvoriti svoja vrata.

 Tjentište: Partizanskim freskama vraćen stari sjaj Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

"Zahvaljujući pomoći i podršci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naljeđa Republike Srpske prvi put je nakon izgradnje objekta izvršena restauracija fresaka koju je je uradila Vanja Šotra Dursun, konzervator – restaurator nepokretnog kulturnog nasljeđa i glavni restaurator fresaka u spomen-kući, i pomoćnik-slikar Njegoš Miletić", najavljeno je iz NP „Sutjeska“.

Programom je predviđeno otkrivanje ploče sa zahvalnicom, te obilazak i prezentacija obavljenih radova u prisustvu brojnih zvaničnika, prenosi portal radiofoca.com.

Spomen-kuća je izgrađena 1975. godine i zajedno sa Centralnim spomenikom i spomen-kosturnicom čini Memorijalni kompleks podignut 1973. godine u znak sjećanja na stradanja i žrtve, kao i proboj NOVJ-a tokom Pete ofanzive poznatije kao Bitka na Sutjesci.

Spomen obilježje Bitke na Sutjesci je vrijedno svjedočanstvo savremene arhitekture, skulpture i slikarstva, harmonizovano sa ambijentom. Posjeduje naglašene estetske vrijednosti i uživa najveći stepen zaštite prema Zakonu o implementaciji odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, te Narodne skupštine koja ga je proglasila kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku. „Panorama“ je remek djelo arhitekte Ranka Radovića, dok su freske djelo akademskog slikara Krsta Hegedušića.

Pogledajte u kakvom je stanju bila Spomen-kuća na Tjentištu prije restauracije...

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realno

Odlicno!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop