• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO: Film o zločinima u Jasenovcu! (VIDEO)

Autor mondo.rs

Na proleće 2020. godine biće premijera filma o Jasenovcu, svedočanstvu strašnog zločina iz Drugog svetskog rata.

Na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je premijeru svog novog filma "Dara iz Jasenovca" za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

"Ovakav film potreban je i nama i svetu. Osećamo u isto vreme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca", rekao je reditelj Predrag Gaga Antonijević.

On je naglasio da uprkos tome što se film bavi osetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje će prvi put na ovaj način biti prikazane svetu, prikazujemo svetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

"Ovo je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu decu koja su prošla kroz slično iskustvo, pa će i čitav film biti na njenim leđima".

ANĐEO: Iz ustaškog logora spasila je 7.500 dece


Glavnu ulogu devojčice Dare igra Biljana Čekić, a glavna muška rola poverena je Marku Janketiću, koji u filmu igra ozloglašenog Vjekoslava "Maksa" Luburića, komandanta jednog od najstrašnijih logora u novijoj ljudskoj istoriji.

Jasenovac
Izvor: Predrag Jelenić/MONDO

Film "Dara iz Jasenovca" iznačen je kao projekat od nacionalnog značaja. Novac za film obezbeđen je iz državnog budžeta Srbije.

"Ovo je projekat iza kojeg je država stala, film koji se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Srbije. Osećam i neku vrstu odgovornosti što kao država nismo našli ranije vremena, interesa, snage i novca da ovakav film snimimo. Gotovo osam decenija će se navršiti kako su se strašni zločini dogodili u Jasenovcu, a da Srbija nije na jedan istoriografski i umetnički način ispričala priču o tome. Drago mi je što će se to sada desiti i što u Filmskom centru prepoznajemo značaj nacionalnih i istorijskih tema", rekla je predsednica Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

MARKO JANKETIĆ

Majkl Barenbaum, američki stručnjak za holokaust, koji je i konsultant na filmu, istakao je da moć priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog deteta.

Podsetio je na stihove jednog pesnika prema kojima je smrt deteta zapravo gubitak beskrajnih mogućnosti.

"To je napad na budućnost, jer se deca ne mogu smatrati neprijateljima. Snaga filmova ogleda se u tome da nas informišu ne samo intelektualno, već i da nas emotivno dirnu. Kroz ličnu priču moguće je osvetliti i suočiti se sa okrutnošću i užasima koji su se desili", rekao je profesor Barenbaum.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop