• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena Odisejeva palata

Palata iz VIII vijeka p.n.e, za koju grčki areheolozi tvrde da je pripadala Odiseju, pronađena je na Itaki, piše londonski Telegraf.

 Pronađena Odisejeva palata Izvor: MONDO

Ovo otkriće, ističu naučnici, potkrepljuje teoriju da je Odisej, grčki junak koji se poslije desetogodišnjeg Trojanskog rata i silnih prepreka vratio kući sinu Telemahu i vjernoj ženi Penelopi, zaista postojao.

Uprkos nevjerovatnim detaljima kojima obiluje grčki ep, arheolozi smatraju da je priča ukorijenjena u istinitom događaju. Oni navode da ostaci pronađene palate odgovaraju Homerovom opisu i sigurni su da je to bio dom kralja Itake.

Gotovo 3.000 godina poslije Odisejevog povratka kući, tim arheologa sa Univerziteta Joanina pronašao je ostatke ogromne trospratnice, sa stepenicama uklesanim u stijeni. Čitav kompleks datira iz VIII vijeka p. n.e. što se poklapa sa razdobljem kada je, prema Homerovom predanju, Odisej bio kralj Itake.

Lokacija, na kojoj profesor Tanasis Papadopulos i njegov tim obavljaju iskopavanja već 16 godina, slično je palatama otkrivenim u Mikeni, Pilosu i drugim drevnim nalazištima.

Očekuje se da će tvrdnje grčkih arheologa biti dočekane sa skepsom u mnogim naučnim krugovima koji vjeruju da je Odisej, kao i ostali ključni likovi Homerovog epa, poput Hektora i Ahila, potpuno izmišljen.

Ono što dodatno komplikuje identifikaciju lokacije je i teza pojedinih naučnika da drevna Itaka nije ni bila smještena na mjestu današnjeg ostrva istog imena.

Britanski istraživač Robert Bitlston ističe da današnja Itaka ima veoma malo sličnosti sa Homerovim opisom. On pretpostavlja da se drevna Itaka zapravo nalazila na poluostrvu Paliki, nekada nezavisnom ostrvu koje se, poslije zemljotresa, spojilo s Kefalonijom.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop