• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo prosvjete RS nagradilo tri najbolja studentska scenarija

Autor mondo.ba

Prvu nagradu od 5.000 KM dobio je filmski projekat "Kuća ima rogove", drugu nagradu od 4.000 KM projekat "Plave oči tuga nebeska", a treću od 3.000 KM projekat "Tri"

 Ministarstvo prosvjete RS nagradilo tri najbolja studentska scenarija Izvor: Vlada RS

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je najbolja tri rada pristigla na konkurs za najbolji studentski scenario koji je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a pod pokroviteljstvom ovog ministarstva.

Na osnovu prezentacije studentskih filmskih projekata, koja je održana 4.juna 2020. u Banjaluci, žiri u sastavu: režiser i scenarista Slobodan Simojlović, profesor na AUBL Draško Gajić, scenarista i režiser Ilija Gajica i profesor na AUBL Marko Šipka, prvu nagradu od 5.000 KM dodijelio je za filmski projekat pod nazivom "Kuća ima rogove", koji potpisuju reditelj Stefan Tomić i producent Monika Milanović, drugu nagradu vrijednosti 4.000 projektu "Plave oči tuga nebeska", reditelja Boška Krljaša i producenta Andreja Zoraja i treću nagradu od 3.000 KM projektu "Tri", reditelja Karmen Obrdalj i producenta Marijane Gudelj.

Možda će vas zanimati

U obrazloženju žirija o filmskom projektu "Kuća ima rogove" navodi se da se autor pokazao izvrsnim poznavaocem forme kratkog igranog filma, kao i da dijelovi scenarija imaju literarne vrijednosti.

"Junake, članove jedne porodice, reditelj smješta u kafkijanski siže... Kafkin čovjek se na kraju pretvara u junaka filma, a slika jedne porodice multiplikovanjem se pretvara u opštu sliku svijeta", navodi se u obrazloženju žirija.

Autor projekta "Plave oči, tuga nebeska" Boško Krljaš, stvorio je predložak za takvu vrstu filmskog iskaza koji, prije svega, svjedoči o neupitnom posmatračkom daru.

"Autentični junaci su smješteni u vjerodostojan krajolik koji povezuje vijekove izgubljene u bitkama sa nestajanjem. Uzrok tragedije, osnovni motiv glavnog junaka, je čin prodaje djedovine. Simbolično je to ritual predaje i smrti jedne porodice“, navodi se u obrazloženju.

Obrazlažući odluku u vezi sa projektom "Tri", žiri navodi da se autorka kroz formu ljubavnog trougla bavi temom sazrijevanja, preispitujući ljubav kao ideal i romatični, govoto utopijski pogled na svijet oko nas.

"Kroz taj proces odrastanja postavljaju se pitanja identiteta, seksualnosti i moralnih dilema sa kojima se susreću gotovo svi mladi ljudi danas... Uz dodatni rad na finesama u dijalogu i precizan kasting, film 'Tri' ima potencijal da postane veoma uspješan filmski projekat", navodi se u obrazloženju žirija.

Pravo prijave na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je bio objavljen od početka februara do sredine aprila ove godine, imali su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Studijski program dramske umjetnosti i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Studijski program opšte književnosti i teatrologija.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop