• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej Republike Srpske objavio digitalno izdanje knjige "Narodni bukvar"

Muzej Republike Srpske saopštio je da je objavljeno digitalno izdanje knjige "Narodni bukvar", autora Vladimira Đukanovića, koja sadrži 150 pojmova iz srpske tradicije, istorije i kulture.

 Muzej Republike Srpske objavio digitalno izdanje knjige "Narodni bukvar" Izvor: Muzej Republike Srpske/Promo

Riječ je knjizi muzejskog savjetnika Đukanovića koja najmlađoj publici približava određene običaje i predmete koji su u velikoj mjeri zaboravljeni, ili je njihovo pravo značenje izašlo iz svakodnevne upotrebe.

Printano izdanje ove knjige imalo je prvu promociju u junu 2014. godine, i od tada, Bukvar je obišao mnoge osnovne škole u Republici Srpskoj, bio tematski okvir edukativnih radionica kao i sadržaj muzejskog programa promocije tradicionalne kulture i nasljeđa, zbog čega je postigao veliki uspjeh u čitalačkom krugu publike svih uzrasta.

Đukanović je objasnio da su pojmovi s kojima se čitalac sreće u "Narodnom bukvaru", riječi koje ljudi spominju, ali se često ne zna šta one tačno znače. Zato je bogatim ilustracijama svaki pojam prikazan vizuelno, te objašnjen na razumljiv način.

Svi pojmovi predstavljaju predmete iz isključivo muzejske dokumentacije koja je prikupljana godinama i dio je muzejske Zbirke.

"Nadam se da ću ovim izdanjem zainteresovati kako najmlađe generacije, tako i njihove roditelje, za bolje upoznavanje sa našom istorijom, tradicijom i kulturom", rekao je Đukanović.

Riječi u "Narodnom bukvaru" su složene prema azbučnom redu, a objašnjavaju pojmove iz tradicionalnog života srpskog naroda, kao što su običaji, način stanovanja, način privređivanja, odijevanja, biljke koje su značajne za život zajednice i pojedinca, životinje…

Osim opisa pojedinih zanatskih alata, tu su i objašnjenja procesa izrade predmeta u određenom zanatu u kojem se ta alatka koristi. Čitalac će se upoznati i sa muzičkim instrumentima, njihovom izradom i materijalima koji se koriste.

Recezent knjige je muzejska savjetnica iz Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Dušković.

Digitalno izdanje knjige nalazi se na stranici https://virtuelnasetnja.com/narodni-bukvar/.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop