• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodijeljene Bafta nagrade: „Nomadland“ pobjednik

Autor Dragana Božić

U uslovima prilagođenim pandemiji korona virusa u Londonu dodijeljene su Bafta nagrade. Ove nagrade koje uručuje britanska Akademija za filmsku i televizijsku umjetnost uz Zlatni globus jedan su od pokazatelja koji bi filmovi mogli osvojiti Oskara.

 Bafta nagrade 2021 Izvor: BAFTA/Thomas Alexander

Piše: Vedran Grahovac

Ako pogledamo filmove nominovane za obje ove nagrade vidjećemo da su mnogi od njih i u konkurenciji za Oskara. Tako su se „Nomadland“, „Promising Young Woman“, „Mank“ , „The Father“ , „Another Round“ i „Minari“ pored Zlatnih globusa i Bafte našli i u konkurenciji za nagradu Oskar.

Za najbolji film donekle i očekivano sinoć je proglašen „Nomadland“ koji je jedan od najnagrađivanijih prethodne godine i kojim se u velikoj mjeri ovom nagradom povećala šansa da osvoji Oskara.

Kloi Žao rediteljka „Nomadlanda“ osvojila je nagradu za najbolju rediteljku i ostavila bez Bafte velikog Tomasa Vinterberga i Jasmilu Žbanić. Za najbolju glumicu u glavnoj ulozi nagradu je osvojila sjajna Frensis Mekdormand takođe za ulogu u filmu „Nomadland“. Jedno od iznenađenja kada je u pitanju ova kategorija je izostanak nominacije za Andru Dej koja je tumačeći lik pjevačice Bili Holidej odigrala jednu od najboljih uloga prošle godine i ima velike šanse za osvajanje Oskara.

U kategoriji najboljeg glumca apsolutno zasluženo u jakoj konkurenciji pobijedio je Entoni Hopkins. Uloga u filmu „The Father“ jedna je od najboljih u Hopkinsovoj karijeri na koju je malo ko ostao ravnodušan. O liku Entonija kojeg tumači Hopkins će se tek pričati, a Bafta je samo potvrda genijalnosti ovog glumca.

Danijel Kalua i Juh Jung Jun nagrađeni su u kategorijama najboljih sporednih glumaca i ako je suditi po nagradama koje su prethodile Bafti ali i kvalitetu ovih glumački izvedbi mogli bi biti nagrađeni i Oskarom.

Film za koji možemo reći da je sinoćnje iznenađenje s obzirom na Globuse jeste „Promising Young Woman“ koji je osvojio je tri Bafte između ostalog i za najbolji scenario.

„Promising Young Woman“ je priča o djevojci koja izlazi u noćne klubove glumi da je pijana i sveti se muškarcima, a za to ima dobar razlog. Ova zanimljiva priča obrađena je na jedan u velikoj mjeri zabavan način. Za najbolji adaptirani scenario nagrađen je „The Father“ koji ima velikih izgleda da pobijedi u ovoj kategoriji i na predstojećim Oskarima. U kategoriji najboljeg stranog filma nije bilo puno iznenađenja i trijumfovao je danski „Another Round“.

Uprkos mnogim prognozama da bi Bafta mogla otići u Bosnu i Hercegovinu za film „Quo Vadis, Aida? to se ipak nije desilo. Iznenađenja nije bilo ni u kategoriji najboljeg animiranog filma gdje je nagradu osvojio „Soul“ apsolutni favorit i jedno od prijatnijih filmskih ostvarenja prošle godine.

Film o putovanju ljudske duše koji je emotivno dirnuo mnoge. Uprkos velikoj popularnosti doukumentarnog filma „The Social Dilema“ prošle godine i velikom broju pohvala od strane kritike filmu „Collective“ u kategoriji dokumentarnog filma ipak je trifumfovao „My Octopus Teacher“. Bafta za najbolji zvuk zasluženo je otišla filmu „Sound of Metal“. U ovoj sjajnoj drami o bubnjaru koji gubi sluh maestralno se koristi miks apsolutne tišine, zvuka i buke, a što filmu daje prepoznatljiv identitet.

Na kraju, možemo reći da suštinski nije bilo velikih iznenađenja kada sa u pitanju ove nagrade. Nakon dodjele Bafte stvari su poprilično jasnije u smislu prognoza za predstojeće Oskare gdje će film „Nomadland“ biti sigurno jedan od najvećih favorita.

Pobijednike u svim kategorijama pogledajte OVDJE!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop