• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mondo predstavlja: Ove glumice su nominovane za Oskara

Autor Siniša Stanić

/Piše Vedran Grahovac/

 Glumice koje su nominovane za oskara 2021. Izvor: Movieclips Coming Soon , YouTube

Za razliku od nominovanih u kategoriji najbolje muške uloge gdje nema izrazitog favorita i gdje uprkos poprilično dobrim ulogama svi imaju velike šanse za Oskara situacija u kategoriji najbolje ženske glavne uloge je malo drugačija. Već od početka filmske godine Frensis Mekdormand nametnula se kao favorit, a najviše zbog nagrada koje je osvajao film „Nomadland“ , ali i zbog njene odlične glume u tom filmu za koji je dobila značajan broj nagrada. Pored nje, istakle su se Andra Dej za ulogu pjevačice Bili Holidej kao i nagrađivana i proslavljena glumica Viola Dejvis za ulogu još jedne pjevačice. Pored njih nominovane su još i Keri Maligan i Vanesa Kirbi koje ako je suditi bar po nagradama i prognozama nemaju toliko šanse kao prethodne tri navedene glumice.

Vanesa Kirbi- „Pieces of Woman“

Iako još od 2010. godine glumi pažnju svjetske filmske javnosti privukla je tek prije nekoliko godina ulogom princeze Margarete u nagrađivanoj seriji „The Crown“. Kvalitet ove uloge prepoznala je i kritika, a što je rezultiralo nagradom Bafta za najbolju sporednu ulogu u serijama. U dosadašnjoj karijeri nije imala većih i nagrađivanih filmskih uloga. U filmu „Pieces of Woman“ odigrala je vrlo snažnu i ozbiljnu ulogu. Zajedno sa Šajom Labafom igra mladu majku kojoj na porodu umire beba. Njen lik prikaz je majke i svega onoga što ona prolazi nakon gubitka djeteta. Iako su male šanse da može ugroziti Andru Dej ili Frensis Mekdormand kada je u pitanju osvajanje Oskara, njenu rolu svakako treba pohvaliti i reći da je ona vrhunac njene karijere. Glumica koja ima potencijala da tek odigra svoje najveće uloge.

...
Izvor: Movieclips Coming Soon, YouTube

Keri Maligan- „Promising Young Woman“

Keri Maligan je britanska glumica kojoj je ovo druga nominacija za Oskara. Prvi put nominaciju za ovu prestižnu nagradu osvojila je 2010. godine za ulogu u filmu „An Education“. Nakon toga glumila je u popriličnom broju kvalitetnih i poznatih filmova kao što su „Drive“, „Shame“, „The Great Gatsby“ i „Inside Llwyn Davis“. U ovim ostvarenjima glumački partneti su joj bili mnogi veliki glumci poput Majkla Fasbendera, Leonarda Dikaprija i Džejk Gilinhala. Iako njena uloga iz filma „Promising Young Woman“ nije najbolja od ostalih nominovanih treba reći da je upravo njen lik možda i najzanmljiviji i najneobičniji. U ovom filmu nominovanom za pet Oskara glumi vrlo neobičnu djevojku koja se sveti uglavnom muškarcima, a za to ima duboke i veoma bitne razloge. Jedna je to od onih uloga koja je konstantno u kadru i oko koje se „vrti“ čitav film.

...
Izvor: Focus Features, YouTube

Viola Dejvis- „Ma Rainey' s Black Bottom“

Uz Frenis Mekdormand najveće glumačko ime sa ove liste nominovanih. Svoj raskošni talenat nerijetko je pokazivala u ozbiljnim dramama u filmovima „The Help“ i „Fences“. Upravo za ulogu u filmu „Fences“ 2016. godine osvojila je svog prvog Oskara. Takođe, nije joj bilo strano ni pojavljivanje u filmovima drugačijeg žanra kao što je triler. Jednu takvu ulogu ostvarila je 2013. godine u sjajnom teileru „Prisoners“ reditelja Denisa Vilneva. U filmu „Ma Rainey' s Black Bottom“ odigrala je glavnu žensku ulogu i svojom izvedbom dala mu autentičan pečat. Odglumila je popularnu pjevačicu iz dvadesetih godina prošlog vijeka poznatu kao „Majka bluza“. Vrlo stroga, svoja i autoratitivna, „Majka bluza“ je zvijezda vrhunskog glasa koja je često dolazila u sukob sa ljudima oko sebe. Taj poprilično nezgodan karakter Viola Dejvis uvjerljivo je dočarala i apsolutno zasluženo osvojila svoju četvrtu nominaciju za Oskara.

...
Izvor: Movieclips Coming Soon , YouTube

Andra Dej- „The United States vs. Billie Holiday“

Prije ove uloge Andra Dej nije imala značajnijih filmova kao ni uloga koje su osvajale velika i prestižna priznanja. Nedavno je postala prva afroamerička glumica koja je nakon 35 godina osvojila Zlatni globus za najbolju glavnu žensku ulogu i to baš u filmu „The United States vs. Billie Holiday“. U ovom ostvarenju odigrala je lik poznate i kontroverzne pjevačice Bili Holidej koja se „borila“ sa američkom državom ali i sa svojim demonima koji su joj bili prepreka u muzičkoj karijeri. Pored vrhunske glume i emocije Andra je u ovoj ulozi pokazala i zavidno pjevačko umijeće koje ovom filmu daje posebnu emociju i duh starog holivuda. Spremajući se za ovu ulogu smršala je dvadeset kilograma i konzumirala alkohol kako bi što bolje odigrala lik. Takođe, treba pomenuti da je 2015. godine izdala svoj prvi muzički album. Uloga pjevačice Bili Holidej jedna je od najboljih prethodne filmske godine i ima velikih šansi za osvajanje Oskara.

...
Izvor: Hulu, YouTube

Frensis Mekdormand- „Nomadland“

Velika i nagrađivana glumica koja se ulogama i likom izdvaja od mnogih svojih koleginica u Holivudu. U dosadašnjioj karijeri osvajala je dva puta Oskara i brojne druge značajne nagrade. Sarađivala je sa najvećim rediteljskim imenima današnjice poput Braće Koen, Ves Andersona i Paola Sorentina. Nerijetko, igrala je vrlo specifične i drugačije likove. Upravo po tome postala je i prepoznatljiva u svijetu filma. U filmu „Nomadland“ odigrala je ženu čiji je dom kombi i puste ceste kojima putuje Amerikom. Sa malo teksta uspjela je napraviti portret savremenog nomada, a kakvih u Americi ima mnogo. Uz Andru Dej najviše je zaslužila Oskara i važi za favorita. Ovo je njena šesta nominacija.
U ovoj kategoriji kao naše favorite izdvajamo Andru Dej i Frensis Mekdormand.

...
Izvor: The New York Times, YouTube

U kategoriji najbolje ženske sporedne uloge konkurencija je takođe zanimljiva sa nekoliko izuzetno kvalitetnih i karakternih likova. Najprije treba izdvojiti Oliviju Kolman nominovanu za ulogu u filmu „The Father“. Zajedno sa takođe sjajnim Entoni Hopkinsom čini jedan od najboljih glumačkih tandema prošle godine. Uspjela je dočarati lik požrtvovane, emotivne i tihe žene odnosno kćerke koja nasebično brine o svom bolesnom ocu. Pored nje tu je i Juh Jung Jun sa ulogom u filmu „Minari“. Ova glumica koja je uglavnom glumila u filmovima van engleskog govornog područja sjajno je odigrala ulogu nekonvencionalne bake specifične po mnogo čemu. Upravo njen lik uz još nekoliko likova ovog filma čini „Minari“ kvalitetnim i duhovitim filmom, a što je kritika i publika očigledno prepoznala. Pored njih, nominovane su još i Amanda Sejfrid za ulogu u filmu „Mank“, Glen Klouz za ulogu u filmu „Hillbilly Elegy, kao i Marija Bakalova za ulogu u filmu „Borat Subsequent Moviefilm“. Ako bi morali izdvojiti favorita u ovoj kategoriji to bi svakako bile Olivija Kolman i Juh Jung Jun.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop