• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mondo predstavlja: Najbolji originalni scenariji nominovani za Oskara (VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

„Minari“, „Sound of Metal“, “Judas and Black Messiah“, „Promising Young Woman“ ili „The Trial of the Chicago 7“ - ko je vaš favorit?

 Scenariji nominovani za oskara 2021. Izvor: Screenshot

/Priredio Vedran Grahovac/

Iako ulazi u glavne kategorije kada govorimo o Oskarima, kategorija najboljeg originalnog scenarija nerijetko ne dobija pažnju kao što je to slučaj sa glavnim muškim i ženskim ulogama ili pak kategorijom najboljeg filma.

Uprkos tome upravo je scenario jedan od najbitnijih segmenata svakog filma ili bi bar to trebao biti i predstavlja temelj za mnoge druge aspekte od kojih u konačnici zavisi i kvalitet filma.

Možda će vas zanimati

Ove godine konkurencija u kategoriji najboljeg originalnog scenarija je uglavnom izjednačena. Pored scenarija za „The Trial of the Chicago 7“ i “Judas and Black Messiah“ dva filma koja su zasnovana na istorijskim događajima koja obrađuju približno isti istorijski period, među nominovanim su se našli scenariji za „Minari“ i „Sound of Metal“ dvije drame obe po poetici slične evropskom i nezavisnom filmu i scenario „Promising Young Woman“ koji je po mnogim segmentima malo drugačiji od ostalih nominovanih.

U nastavku teksta predstavljamo najbolje originalne scenarije koji su ove godine nominovani za Oskara.

„Minari“ - Lee Isaac Chung

Kroz vrlo pitku i prijemčivu priču „Minari“ suštinski govori o porodici, domu i novim životnim počecima koji nikako da dođu. Scenario Li Ajzaka Čanga zapravo je vrlo jednostavan, a opet dubok i kompleksan.

Jedan od njegovih kvaliteta su vrlo živopisni, duhoviti i autentični likovi kojih iako nema mnogo ostavljaju jak utisak na gledaoce. Scenario za „Minari“ spoj je drame i finog umjereno doziranog humora.

Možda će vas zanimati

Upravo ovaj spoj uspješno funckioniše kao cjelina i daje posebnu čar filmu, a čemu doprinose sjajne uloge, od kojih posebno treba izdvojiti lik bake Sonje , dječaka Dejvida i oca Džejkoba.

Svi oni, osim dječaka nominovani su za Oskara. Takođe, treba pohvaliti korišćenje glavnog motiva u scenariju odnosno južnokorejske biljke minari koja je aluzija na glavne likove ovog filma odnosno porodicu u cjelini.

Upravo ona simboliše sve ono za šta se likovi ovog filma bore. Prilagođavanje novoj sredini, opstanak i novi početak. Scenario i scenarista koji imaju velike šanse da ove godine osvoje Oskara.

„Sound of Metal“- Darius Marder, Abraham Marder i Derek Cianrance

Za razliku od scenarija za „Minari“ „Sound of Metal“ se više bavi jednim likom koji je centralni u ovom filmu. Fokus priče jeste na mladom bubnjaru koji iznenada ostaje bez sluha i muzike od koje je živio i za koju je živio.

Iako u prvom dijelu priče pratimo njega i njegovu djevojku drugi dio posvećen je uglavnom samo njemu. Vrlo vješto scenario nas postepeno uvodi u svijet glavnog lika koji se iznenada ruši. Svijet buke i ritma uslijed bolesti zamijeniće totalna tišina.

Možda će vas zanimati

Upravo to prilagođavanje na nove životne okolnosti okosnica je ovog scenarija. Odlično napisan lik bubnjara kao glavni segment ove priče dao je Riz Ahmedu dosta prostora da odigra i više nego dobru ulogu, a što se zapravo i desilo.

Takođe, treba pohvaliti odluku scenarista da priču baziraju kroz dva dijela koja formalno čine jednu cjelinu. Prvi je prikaz glavnog junaka dok je zdrav, a drugi njegov život bez sluha gdje prosto imamo osjećaj da se nalazimo u njegovoj vlastitoj koži i saosjećamo sa njim.

I upravo taj dio između ostalog čini ovaj scenario toliko dobrim. Pored toga treba i pomenuti sve one unutrašnje dileme koje glavni lik ima, a koje uprkos tišini u toku filma bez puno teksta osjetimo i mi. Realan i uvjerljiv ovo je emotivan, bolan i jedan od najboljih scenarija iz prošle godine.

“Judas and Black Messiah“ - Will Berson, Shaka King, Kenneth Lucas i Keith Lucas

Poprilično dobar i kvalitetan scenario. Jedan od dva nominovana sa ove liste koji se oslanja na istinite i za Ameriku bitne događaje. Slojevit i društveno angažovan bavi se političkim dešavanjima sa akcentom na stranku Crnih pantera.

Kroz nekoliko likova vrlo jasno prezentuje sliku turbulentnog doba i onoga šta je sve bila ova politička organizacija. Pored samih Pantera fokusira se na još nekoliko dramskih nivoa. Jedan je odnos Roja Mičela, agenta FBI i Bila Onila koji je bio njihov doušnik u Panterima, a drugi je privatni život Freda Hemptona vođe ove organizacije i njegove žene.

Možda će vas zanimati

Kroz samu priču upoznajemo dvije strane vođe Pantera. Odnosno njega kao političkog aktivistu i kao običnog zaljubljenog muškarca. Upravo taj lik, koga je odlično odigrao Danijel Kalua i osvojio Zlatni globus jedan je od bitnijih segmenata scenarija.

Pored njega, treba spomenuti i lik djevojke koja slijedi njegove ideje i predstavlja glas razuma i osobu koja iz pozicije buduće majke gleda na zivot iz malo drugačije perspektive. Zanimljiv scenario u ovom slučaju poslužio je kao kvalitetan osnov za dinamiku i dramu kojima film obiluje. Istovremeno, predstavlja svjedočanstvo jednog vremena i „razglednicu“ koja nam bar malo dočarava stanje na američkoj političkoj andergraund sceni.

"Promising Young Woman" - Emerald Fennell

Po mišljenju određenih kritičara scenario i film koji se nisu trebali naći među nominovanim.

Ono što je neodvojivo od ovog scenarija svakako je društveni kontekst kojim se on bavi, a koji je posljednjih nekoliko godina aktuelan u Americi, Holivudu pa i kod nas. Taj kontekst tiče se žena, njihovog zlostavljanja i svega onoga što one trpe.

Možda će vas zanimati

Dobra ideja kao centralni motiv, odnosno djevojka koja izlazi u noćne klubove, glumi da je pijana i sveti se uglavnom muškarcima, mogla je biti realizovana bolje. Dva su razloga za to. Jedan je režija, a drugi upravo scenario koji jednu ozbiljnu temu obrađuje na uglavnom zabavan način gdje se stiče utisak da gledamo sasvim prosječan američki film.

Taj pristup nužno ne mora biti loš, ali je u ovom slučaju doprinio onom krajnjem i finalnom utisku. Kao jednu od mana možemo navesti i poprilično tanke i ne pretjerano zanimljive likove.

Sa druge strane, svakako treba pohvaliti i pomenuti glavni lik koji ima zanimljivu i neuobičajenu sudbinu u filmu koju ne gledamo često. Većim dijelom zabavan ovaj scenario žanrovski je dosta šarolik. Upravo to žanrovsko „lutanje“ i izbjegavanje fokusa na recimo samo dramu ili mračni triler između ostalog doprinosi utisku da se moglo više.

Za pohvalu je i odluka Emerald Fenel da se bavi ovom temom i to na način na koji se bavi, a koji se uglavnom tiče samog prikaza glavne junakinje.

„The Trial of the Chicago 7“ - Aaron Sorkin

Drugi scenario sa liste nominovanih baziran na stvarnim događajima koji su se odigrali u Americi. Scenarista Sorkin odlučio se za priču koja je spoj tipične sudske drame i događaja koje gledamo kroz flešbekove.

Upravo taj spoj daje nam kompletniju sliku svega onoga što se dešavalo prije protesta održanih uoči konvencije demokrata 1968. godine nakon čega će i nastupiti suđenje. To suđenje koje se pretvorilo u medijski „spektakl“ i jednu vrstu farse zapravo je glavni dogadaj oko koje Surkin gradi priču punu zanimljivih i različitih likova.

Možda će vas zanimati

Upravo oni, likovi kojima se sudilo, predstavljaju različite poglede na svijet koje je ujedinila zajednička ideja. Naspram te ideje postojala je još jedna oličena u američkoj vlasti. Sukob te dvije ideje kao i samih likova koji je slijede centralna je tačka scenarija i prisutan je tokom cijelog filma.“The Trial of the Chicago 7“ je dobra priča koju je reditelj uspio iskoristi za sasvim kvalitetan film u konačnici.

Favorit?

Kada govorimo o našem favoritu za najbolji originalni scenario to bi bio scenario za film „Sound of Metal“. U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija nominovani su „The Father“, „Nomadland“, „One Night in Miami“, „The White tiger“ i „Borat Subsequent Moviefilm“.

Pored „Nomadlanda“ koji je favorit u mnogim kategorijama pa i ovoj treba izdvojiti sjajan scenario za odličnu dramu „The Father“. Maestralno napisan lik Entonija izvrsno tumači Entoni Hopkins koji je odigrao jednu od svojih najboljih uloga u karijeri. U ovoj kategoriji naš favorit je „The Father“.

(MONDO)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop