• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Producent filma „Djeca Kozare“: Ne bavimo se tuđim filmovima i nismo nikog tužili

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Reditelj Lordan Zafranović danas boravi u Banjaluci, gdje je organizovana prezentacija projekta za film „Djeca Kozare“. Zbog epidemioloških mjera prezentacija održana samo za predstavnike medija.

 Lordan zafranović u banjaluci, predstavljanje filma "Djeca Kozare" Izvor: Bojana Ninković/MONDO

Povodom pisanja medija da je scenario filma „Dara iz Jasenovca“ jako sličan scenariju Arsena Diklića, (koji je napisan još krajem osamdesetih), producent filma „Djeca Kozare“ Miroslav Mogorović je rekao da se oni bave svojim filmom i demantovao nagađanja o potencijalnoj tužbi.

Lordan Zafranović je kazao da je ovaj film njemu nužan da ga napravi, jer se mnogo godina bavi ovom temom. 

Možda će vas zanimati

"Drago mi je što sam ponovo u Banjaluci i nadam se da ćemo među ovdašnjim prijateljima dobiti podršku da napravimo ovaj odgovoran i za realizaciju dosta težak film. Scenarista Arsen Diklić i ja smo sarađivali krajem osamdesetih i pokušali smo tada da pronađemo sredstva za film, ali izbio je rat, ja sam emigrirao u Pariz, pa u Beč, a odatle u Prag, gdje sam i ostao. Danas živim na relaciji Prag – Zagreb, ali više Prag“, kazao je Zafranović i dodao:

"Ovaj film je meni nužan da ga napravim zato što se puno godina bavim ovom temom. U Jasenovac sam prvi put išao krajem sedamdesetih, i to što sam tamo doživio bilo je toliko šokantno da sam nakon sedam dana odlučio da sve svoje iskustvo i talenat usmjerim prema analizi tog zla, jer mi jednostavno nije bilo jasno da su to uradili ljudi iz moje okoline. Ta količina zla i način na koji je to izvedeno, nije moglo ostati, bar kad sam ja u pitanju, nezabilježeno“.

Poznati režiser je podsjetio da je tada napravio dokumentarac „Krv i pepeo Jasenovca“, koji nije dobro dočekan ni sa jedne ni sa druge strane.

"Srbi nisu bili zadovoljni, jer su tražili od mene da stavim broj žrtava na kraju, ali ja nisam došao do tog broja i nisam smatrao da je broj uopšte bitan. S druge strane, u Hrvatskoj je to tabu tema. Međutim, film je jedan čudesni organizam, koji sam nađe svoj put i bio je čak nominovan za Oskara u kategoriji dokumentarnog filma. Međutim, tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Josip Vrhovec je naredio da se film povuče i on je skinut sa liste nominovanih za Oskara. Sve ovo vam pričam da biste razumjeli šta nas čeka sada“, naglasio je Zafranović.

Kazao je da je već na prvim koracima naišao na otpor da se istina na jedan umjetničko-renesansni način obradi za cijeli svijet. Da ta istina ostane.

„Moj cilj je da napravimo istinit film na temelju istinitih događaja koji su se dešavale tih godina u NDH i da bude upućen ne samo današnjim gledaocima, nego i budućim. To je jako važno. To znači da će i forma filma biti potpuno nova, biće upućena prema estetici budućnosti. Osjećam strahovitu podršku unutar Republike Srpske. Od početka osjećam da ovdje postoji želja, prvenstveno producenta i mojih kolega koji mi pomažu i koji su me doveli ovdje“, istakao je Zafranović.

On je dodao da će najveći dio filma biti sniman u RS i pozvao sve mlade ljude koji žele da se bave filmom, da se prijave da budu dio ovog projekta.

Iza ovog ostvarenja stoje producentske kuće „Art & Popcorn“ iz Beograda i „Zafra film“.

„Kao producent koji se ovim poslom bavi preko dvadeset godina i iza sebe ima preko trideset filmova, mogu da kažem da je scenario Arsena Diklića jedan od onih koji vas tjeraju da ga završite i saznate šta se dešava s likovima. Umjetnički je to ispričana priča o jednom strašnom zločinu, kroz prizmu jedne male porodice. Mikrouniverzum likova se reflektuje na nešto što je veće i šire od njih. Produkciono smo krenuli u realizaciju te epopeje i siguran sam da ćemo uspjeti da je završimo. Nismo odustajali ni kada smo nailazili na nezumijevanje nekih komisija, jer komisije rade svoj posao, a mi svoj.

Izvor: Bojana Ninković/MONDO

Naša je mislija da snimimo ovaj film i Republika Srpska je definitivno prostor gdje je dešava najveći dio radnje filma, a definitivno je i jedan od prirodnih partnera za realizaciju ovog projekta. Siguran sam da ćemo u saradnji sa producentima iz Hrvatske, Srbije i RS, kao i kolega iz Češke uspjeti da nađemo sredstva za film i da ga realizujemo do kraja. Početak snimanja planiran je za proljeće 2022. radnja se proteže kroz period od četiri godine, pa ćemo snimati u dva navrata, u različitim godišnjim dobima, a premijera bi trebala da bude 2023.“, kazao je glavni producent Miroslav Mogorović.

Na naše pitanje da prokomentarišu poređenje scenarija filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića i filma „Djeca Kozare“ Mogorović je rekao da vjerovatno postoje sličnosti, ali da se oni ne bave time.

„Priča o plagijatu nije krenula od nas i o tome ne moramo da se izjašnjavamo. Mi se bavimo realizacijom svoga filma. Kao što postoji gomila filmova koji su snimljeni po istom literarnom predlošku, tako postoje i filmovi koji se bave istom tematikom. Ne želimo da ulazimo u nešto što je pitanje autorstva i sudova, pogotovo ne sada. Bavimo se svojim filmom, drugi film je završen i pušten i svi imaju priliku da ga vide i komentarišu. Mi nikoga nismo tužili“, istakao je Mogorović.

Nakon konferencije za medije, Zafranović i producentska ekipa imali su sastanak sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop