Da bi se ublažilo ili spriječilo štetno djelovanje slobodnih radikala, neophodni su nam antioksidansi kojih ima najviše u voću i povrću.
Mnoga oboljenja savremenog čovjeka zapravo su posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala u organizmu, a njihovo pojačano nastajanje je zabilježeno tokom stresa, obimnih obroka, zapaljenskih bolesti, dijabetesa, pokazuju brojna istraživanja posljednjih decenija, piše "Blic".
Da bi se ublažilo ili spriječilo njihovo štetno djelovanje, neophodni su nam antioksidansi kojih ima najviše u voću i povrću. Slobodnih radikala ima u duvanskom dimu, izduvnim gasovima automobila, UV zracima. Oni nastaju i u samim namirnicama za vrijeme njihove pripreme ili tokom dugotrajnog čuvanja hrane. U organizmu stupaju u hemijske reakcije sa ćelijama, oštećuju ih i iniciraju pojavu karcinoma, oštećenja krvnih sudova, zapaljenske procese, starenje.
"Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada stvaranje slobodnih radikala nadvlada sposobnost našeg tijela da ih eliminiše. Može da nastane ili usled obilja slobodnih radikala ili smanjenog prisustva antioksidanasa. Srećom, naš organizam posjeduje snažne mehanizme kojima se bori protiv slobodnih radikala", kaže za "Blic" prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Najmoćniji antioksidansi su vitamini E, C, A, beta karoten, kao i pojedini oligoelementi kao što su selen i cink. Namirnice koje u sebi sadrže ove elemente igraju važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i sprečavanju brojnih bolesti povezanih sa štetnim djelovanjem slobodnih radikala.
Prema riječima dr Jakovljevića, postoji vrlo pouzdana metoda - ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kojom se mjeri snaga antioksidativnog djelovanja svake namirnice. U namirnice najbogatije antioksidantima spadaju crna čokolada (13.120 ORAC jedinica na 100 grama), crveni pasulj (11.125),
šljive (6.100), beli luk (5.708), crno vino (3.115), borovnice (2.400), maline (1.220), jabuke (1.207)...
"Namirnica sa najsnažnim antioksidtivnim potencijalom je acerola, plod sličan trešnji koji raste u zapadnoj Indiji, Centralnoj i Južnoj Americi. Zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju vitamina C, kao i brojnim bioflavonoidima, mineralima i oligoelementima, acerola na ORAC skali ima dva puta veći indeks od sirovog kakaoa koji je drugi na listi", ističe dr Jakovljević.
Brojne studije su pokazale da osobe koje imaju viši nivo antioksidativnih materija u tijelu značajno umanjuju vjerovatnoću za oboljevanje od svih bolesti povezanih sa djelovanjem slobodnih radikala. Zato se i savetuje ishrana bogata povrćem i voćem jer se u njima antioksidansi nalaze u izobilju. Pred toga, preporučuje se upotreba vitaminskih suplemenata koji su takođe od značaja za snažnu antioksidativnu odbranu našeg organizma, ali treba naglasiti da suplementi ne mogu biti zamena pravilnoj ishrani, već samo njena dopuna.
(MONDO)