Većina ljudi ne zna da je maslačak pun vitamina i minerala, koji mogu značajno da poboljšaju zdravlje.
Maslačak nije samo lijep na izgled, već i zdrav, a evo kako se i za šta koristi.
"Koriste se korijen i listovi maslačka, imaju gorak ukus, ali pomažu varenje i generalno dobro djeluju na probleme sa varenjem, nadutost i slično", kaže naturopata dr Majkl Braun.
"Sjajan je za bubrege i jetru. Ne samo što povećava metaboličke i detoksikacijske sposobnosti jetre, već i štiti bubrege", ističe on.
Čaj od maslačka može da bude dobar napitak za detoksikaciju, ali ova biljka ima i brojnih drugih dobrih svojstava.
Naime, novo istraživanje je pokazalo da se u korijenu maslačka nalazi više od 100 poznatih fitohemikalija.
"Neke od ovih fitohemikalija ponašaju se kao antioksidanti i antikoagulansi", kaže naturopata dr Doniz Vorden.
Ona dodaje da korijen maslačka štiti i od foto-starenja izazvanih UVB zracima, a pomaže i u borbi protiv gojaznosti.
Ekstrakti maslačka odavno se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, gdje se kuvani maslačak koristio za liječenje bolesti bubrega, probleme sa kožom, gorušicu, stomačne probleme, probleme sa grudima, ali i groznicu, dijareju.
Maslačak je i pun vitamina – sadrži vitamine A, C i K, koji su jako važni za jak imuni sistem, zdravlje kostiju i sprečavanje nastajanja krvnih ugrušaka.
Korijen maslačka može da se skuva i konzumira kao napitak, dok listovi mogu da se koriste u salatama i pripremi jela.
Doktori kažu da je maslačak među najmanje problematičnim ljekovitim biljkama, ali savjetuju da ga ipak ne koriste trudnice i dojilje. Takođe, ističu da ga ne treba miješati sa antibioticima jer može da smanji efikasnost tih lijekova, a nije dobra kombinacija ni sa lijekovima za jetru i diureticima.
(MONDO)