Ko voli ljuto, ovo mora da zna: Stručnjaci objasnili koja količina pomaže mršavljenje, a koja narušava zdravlje | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Ko voli ljuto, ovo mora da zna: Stručnjaci objasnili koja količina pomaže mršavljenje, a koja narušava zdravlje

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Da li je dobro jesti ljutu i začinjenu hranu u većoj količini?

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Svaki gurman će vam reći da su najukusnija jela koja malo "reze", odnosno koja imaju malo ljutog u sebi. Ljubitelji ovog ukusa vrlo su svjesni da sklonost ka pikantnom nosi sa sobom i negativne posljedice, od kojih je najčešća pojava hemoroida.

Kako ova hrana podstiče rad metabolizma, mnogi je koriste kako bi se riješili kojeg kilograma viška. A da li postoji način da pretjeramo u ljutom i kako ona tiče na naše zdravlje, objasnili su stručnjaci sa klinike Mejo.

"Začini povećavaju apetit, podstiču proizvodnju pljuvačke, želudačnog soka, enzima i time poboljšavaju varenje. Sve to ubrzava mršavljenje", kažu stručnjaci, ali ističu i da postoje negativne posljedice.

"Međutim, prekomjerna konzumacija, a pod njom se podrazumijeva sve više od 5-6 g dnevno, može da dovede do alergijskih reakcija, pogoršanja gastritisa, čira na želucu, bronhijalne astme, cistitisa. Neki začini, kao što su muskatni oraščić, žalfija i cimet, u velikim količinama mogu da izazovu stomakobolju i grčenje želuca", opominju stručnjaci.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA