Da li je dobro jesti ljutu i začinjenu hranu u većoj količini?
Svaki gurman će vam reći da su najukusnija jela koja malo "reze", odnosno koja imaju malo ljutog u sebi. Ljubitelji ovog ukusa vrlo su svjesni da sklonost ka pikantnom nosi sa sobom i negativne posljedice, od kojih je najčešća pojava hemoroida.
Kako ova hrana podstiče rad metabolizma, mnogi je koriste kako bi se riješili kojeg kilograma viška. A da li postoji način da pretjeramo u ljutom i kako ona tiče na naše zdravlje, objasnili su stručnjaci sa klinike Mejo.
"Začini povećavaju apetit, podstiču proizvodnju pljuvačke, želudačnog soka, enzima i time poboljšavaju varenje. Sve to ubrzava mršavljenje", kažu stručnjaci, ali ističu i da postoje negativne posljedice.
"Međutim, prekomjerna konzumacija, a pod njom se podrazumijeva sve više od 5-6 g dnevno, može da dovede do alergijskih reakcija, pogoršanja gastritisa, čira na želucu, bronhijalne astme, cistitisa. Neki začini, kao što su muskatni oraščić, žalfija i cimet, u velikim količinama mogu da izazovu stomakobolju i grčenje želuca", opominju stručnjaci.