Probajte nekoliko trikova za koje malo ko zna a koji nevjerovatno poboljšavaju ukus crnog napitka. Evo kako da skuvate najbolju kafu.
Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i odabir džezve. Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagriju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak.
Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neke cake za koje vjerovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.
Važne nijanse
Najbolje je da koristite samo svježe pečena i sveže mljevena zrna. Da bi napitak uvijek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mjesec dana i poslije mljevenja oko nedjelju dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma. Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi prije nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuvati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne pretjerate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.
Korisni trikovi
- Kafu kuvajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrevanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva.
- Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa skuva u već zagrejanoj vodi.
- Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mljevenu kafu, vrate na riglu na par sekundi, pa sklone i promiješaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.
- Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus.