Platforma koja će promeniti industriju kafe.
Mnogima je kafa postala ono što je telefonima brzi punjač, nekima dan počinje uz jutarnju kafu, drugi najviše vole da razgovaraju uz istu, dok se treći ne mogu razbuditi bez jedne šoljice.
Kako stvari stoje, dani kada eksperti u zatvorenoj sobi ispijaju i testiraju kvalitet kafe, zrna, arome i ukusa, bi mogli da budu odbrojani!
Kolumbijsko-izraelska kompanija Demetria razvija platformu koju će napajati vještačka inteligencija, a koja će moći da utvrdi kvalitet zrna uz pomoć senzora. Toj mašini će biti potreban čovjek kako bi unio parametre da bi se odredio kvalitet, ali nakon toga će sam uređaj moći da odredi da li je kafa dobrog kvaliteta i pre samog prženja zrna.
Ta kompanija je u saradnji sa Carcafe, divizijom kolumbijske kompanije Volcafe koja važi za jednu od najvećeg proizvođača kafe, razvila ovaj program. Promjena sa tradicionalnog ocjenjivanje kafe na kompjutersko bi moglo da utiče i na cupping. Kao što vina degustiraju somelijeri, tako postoji tehnika prepoznavanja složenih ukusa i mirisa kafe koja se zove cupping.
Za razliku od somelijera, cupping je interaktivniji jer ti ljudi učestvuju u ocjenjivanju, pravljenju, doziranju, vjerovali ili ne čak mirišu i tlo na kojem se uzgajaju ta zrna kafe. "Čovjek je taj koji postavlja senzorne dijelove. Mi učimo robote šta da rade" - ističe Ozvaldo Arana Neto, veteran u ovom poslu koji se pridružio kompaniji Demetria, prenosi Bloomberg.
On očekuje da industrija usvoji sistem pre nego što filtrira niz lanaca do uzgajivača, jer pržionice obično imaju postavljene parametre kvaliteta koje traže. Izvršni direktor te kompanije, Felipe Ajerbe kaže da će dodati u taj program alatku koja će pomoći uzgajivačima da naprave kafu sa karakteristikama koje kupci žele, što će im pomoći da obezbijede bolju cijenu.
Kako je u toku pandemije koronavirusan, jedno od glavnih pravila tokom pandemije je socijalno distanciranje, zbog čega se ova industrija mučila da ocijeni svoje proizvode, dok bi sa ovom tehnologijom proces bio olakšan, a kako ističe Neto, ista bi mogla da razreši razliku u kvalitetu na tržištu. Ukoliko se prisvoji ova tehnologija, trgovci će moći potencijalno da skeniraju kafu prije nego što je pošalju, što može da smanji plasiranje lošijeg kvaliteta kafe.
Ta kompanija će u saradnji sa Nacionalnom federacijom uzgajivača kafe Kolumbije razviti i aplikacije koje će pomoći farmerima da kontrolišu i prate kvalitet zrna, kao i njihovih cijena. "'Vinofikacija' kafe znači da se nivo prepoznavanja i premije za napitak povećavaju eksponencijalno, ali percepcija i tretman farmera koji uzgajaju kafu je potpuno drugačija od vlasnika vinograda" - ističe Edvardo Šoval, jedan od osnivača Demetria kompanije.