• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 razloga zašto je svinjska mast sjajna!

Autor Siniša Stanić

Svinjska mast ponovno je tražena namirnica, u kojoj je najbolje uživati na tradicionalan način

 svinjska mast, superhrana Izvor: Shutterstock

U proteklih pola vijeka svinjska mast "protjerana" je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povećava masnoće u krvi, začepljuje vene, uzrokuje srčane i moždane udare...

Međutim, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo "preplavljeni" zato što ih sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin.

Zašto koristiti prirodnu svinjsku mast? Evo nekoliko dobrih razloga...

1. Cijenjeni delikates

Svinjska mast ponovno je tražena ukusna namirnica u kojoj treba uživati na tradicionalan način. Na primjer, šnita hljeba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta bijelim lukom i(li) crvenom paprikom. Ili starinski "čips" - čvarci!

Možda će vas zanimati

2. Odlična za prženje

U kuhinji se svinjska mast naročito cijeni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće veoma ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu lisnatog tijesta.

3. Prirodni konzervans

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo da stoji, a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredni delikates pečeno meso koje "odleži" neko vrijeme u svinjskoj masti.

4. Birajte prirodno

Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora.

Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj preovladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

5. Bogata oleinskom kiselinom

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Naročito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na vaskularni sistem.

6. Tajna je u umjerenosti

Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.

Naravno da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni sa bilo kojom drugom namirnicom. Ali, ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu, piše portal ordinacija.hr.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop