Svinjska mast ponovno je tražena namirnica, u kojoj je najbolje uživati na tradicionalan način
U proteklih pola vijeka svinjska mast "protjerana" je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povećava masnoće u krvi, začepljuje vene, uzrokuje srčane i moždane udare...
Međutim, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo "preplavljeni" zato što ih sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin.
Zašto koristiti prirodnu svinjsku mast? Evo nekoliko dobrih razloga...
1. Cijenjeni delikates
Svinjska mast ponovno je tražena ukusna namirnica u kojoj treba uživati na tradicionalan način. Na primjer, šnita hljeba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta bijelim lukom i(li) crvenom paprikom. Ili starinski "čips" - čvarci!
2. Odlična za prženje
U kuhinji se svinjska mast naročito cijeni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće veoma ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu lisnatog tijesta.
3. Prirodni konzervans
Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo da stoji, a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredni delikates pečeno meso koje "odleži" neko vrijeme u svinjskoj masti.
4. Birajte prirodno
Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora.
Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj preovladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.
5. Bogata oleinskom kiselinom
Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Naročito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na vaskularni sistem.
6. Tajna je u umjerenosti
Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.
Naravno da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni sa bilo kojom drugom namirnicom. Ali, ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu, piše portal ordinacija.hr.