Probajte ii uvjerite se u trik spriječavanja suza prilikom sjeckanja luka!
Ako ste redovni u kuhinji, a svoje kulinarsko umijeće ne pokazujete u punoj snazi zbog luka koji vas vječito rasplače, tu je i rješenje. Služili smo se bezbrojnim trikovima, od načina da ljupštimo luk do zaštite očiju zbog koje ćemo i dalje moći neometano da obavljamo tu radnju.
Luk sadrži molekule poznate kao sulfoksid aminokiseline, koje se oslobađaju prilikom sjeckanja i formiraju vrstu kiseline koja reaguje sa vazduhom. Kada taj miris dopre do očiju, daje osjećaj peckanja koji nas prirodno navodi na suze.
Kako bismo spriječili ovo dešavanje, pojavio se trik koji je toliko lak za primjenu, da pomalo djeluje nestvarno.
Jednostavno stavite parče hljeba u usta tako da djelimično viri, a to će apsorbovati nadražujući miris prije nego što dopre do vaših očiju.
Osim toga, drugi savjet je da koristite oštar nož. Tupi nož više oštećuje ćelije luka, čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.
Držite ga u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže sjeći luk.
(MONDO)