• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 vrste ulja su najgora za srce: Jedno svi hvale, a ne znaju OD ČEGA se sastoji

Autor Tamara Veličković

Dijetetičar upozorava na tri vrste ulja koje koristimo za pripremu hrane!

 3 najgore vrste ulja za srce Izvor: Shutterstock

Tajna dugovečnosti krije se u zdravlju srca. Sve je više mladih koji imaju srčane probleme, a stručnjaci kažu da su za to mahom zaslužni način života i neadekvatna ishrana. Ulje je najčešće korišćen sastojak za pripremu hrane, a da li ste znali da postoje vrste koje su štetne za naše srce? Prema rečima dijetetičarke Krutiki Nanavati, tri najgore vrste ulja su palmino, kokosovo i kukuruzno.

Palmino ulje

Zasićene masti su vrlo loše za zdravlje, a nalaze se u palminom ulju. "Palmino ulje ima visok sadržaj zasićenih masti, što može da doprinese višem nivou LDL holesterola (lošeg holesterola) u našim tijelima. Vremenom, povećani LDL holesterol može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i potencijalno dovodeći do bolesti srca", pojasnila je dijetetičarka.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje možda čini čuda za vašu kosu i mnogi ga hvale, ali stručnjak kaže da ne pripremate hranu sa njim, pogotovo ako vodite računa o zdravlju srca. "Iako je kokosovo ulje hvaljeno zbog svojih zdravstvenih benefita, važno je napomenuti da ono sadrži visok nivo zasićenih masti - gotovo 82 odsto. Istraživanja su pokazala da preterana konzumacija takvih masnoća može da poveća rizik od koronarne bolesti srca podizanjem niova holesterola u krvi", rekla je dijetetičarka.

Kukuruzno ulje

"Kukuruzno ulje je bogato omega-6 masnim kiselinama, sa kojima ne treba pretjerivati jer mogu da uzrokuju upalu u tijelu i naruše odnos omega-6 i omega-3 kiselina. Vjeruje se da ova neravnoteža, sa dominacijom omega-6 masnih kiselina, pridonosi srčanim bolestima. Iako omega-6 masne kiseline nisu same po sebi loše, moderna ishrana ima tendenciju uključivanja previše tih masti, a premalo omega-3 masnih kiselina, što stvara nezdravu ravnotežu", zaključila je dijetetičarka.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop