... da se Svjetski dan jaja obilježava 14. oktobra. Pitate se kako je i zašto jaje dobilo svoj dan?
Zvanični praznik jaja se u svijetu obilježava od 1996. godine, na prijedlog Međunarodnog odbora za jaja (International egg commission IEC). Namjera je da se krene pažnja javnosti na značaj ove prehrambene namirnice, koja ima višetruke blagodeti za ljudski organizam.
Istraživači kažu da je svjetski prosjek oko 230 jaja godišnje po čovjeku. Srbi pojedu oko 180.
Koliko vi jaja pojedete? Pišite nam u komentarima.
Nećemo vam sada pisati o tome šta sve jaja sadrže i zašto je dobro da se jedu, jer vjerujemo da to znate.
Daćemo vam savjete kako da jaja koja spremate budu VRHUNSKA:
- Ako ne želite reš pečeno belance, posolite ga tek kada prženo jaje skinete sa vatre.
- Jaja pržite na puteru, biće ukusnija.
- Da bi jaje bilo tvrdo kuvano mora da se kuva barem 10 minuta.
- Bareno jaje ćete najlakše oljuštiti tako što ćete ga staviti u čašu, sipati vodu, rukom poklopiti čašu i dobro promućkati.
- Poširana jaja se prave tako što se sirovo jaje stavi u kašiku i nježno se spustite u kipuću vodu. Nije potrebno dodati sirće, kao što se pogrešno misli.
- Kako bi kajgana bila "svilenkasta" i sočna, pecite jaja na srednje jakoj vatri.
- Ako pravite kajganu, jaja umutite prije nego što ih prospete na tiganj.
A da biste znali da li su jaja svježa, pogledajte ovo:
Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ