• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U vrhu: Srbi jedu po 48 kg svinjetine godišnje

Autor mondo.rs

Uvek je lepo kad ste prvi na svetu, nije loše ni kada ste drugi. Mada, kada ste među najvećim svetskim ljubiteljima svinjskog mesa, to možda i nije toliko za hvalu.

Prema podacima koje je izneo britanski konzervativni dnevnik "Spektejtor", Srbi su drugi na svetu po količini svinjskog mesa koju godišnje pojedu. Po glavi stanovnika, pojede se gotovo 48 kilograma godišnje, piše RTS.

Prvi su Crnogorci, koji pojedu skoro 50 kilograma svinjetine godišnje, a treći su Kinezi sa nešto manje od 40 kilograma.

Kako su se u jednoj anketi Srbi Crnogorci našli na vrhu liste u potrošnji svinjskog mesa? Za Srbe je to i razumljivo jer su i veliki proizvođači stočne hrne i uzgajvači svinja. Za Crnogorce je čast da vas ne puste iz kuće da se ne poslužite njegoškim pršutom. Tu je turizam, pa ima logike u rezultatima istraživanja koje objavljuje "Indeks spektejtor".

Suzana Kojić, vlasnica mesare "Jelena" u Šapcu kaže da je potražnja svinjskog mesa najveća, verovatno je to vezano za mentalitet ljudi jer se dosta jede ovo meso.

"Devedeset odsto ide na svinjsko meso bez kostiju na bilo koji način", rekla je Kojićeva.

Prema anketama, u većini delova Srbije i dalje je najpopularnije svinjsko meso, posebno u Mačvi, koja se pre 200 godina proslavila izvozom svinja preko Save.

Željko Milutinović, stočar iz Drenovca rekao je da na svojoj farmi proizvodi do 1.000 svinja godišnje, a potroši pet-šest velikih i do sedam prasadi.

Ipak, bez obzira na razne indekse, stručnjaci kažu da je Srbija nekad proizvodila 5,6 miliona komada svinja od čega 1.400.000 tovljenika. Sada gajimo 2.000.000 komada manje, a tovljenika imamo oko 800.000.

"Mi smo sa 22 kilograma ili nekada sa 25 kilograma po glavi stanovnika spali na 16, 17 kilograma jer se ta razlika kompenzovala kroz veću potrošnju živinskog mesa. Dvehiljadite godine smo trošili 12 kilograma živinskog mesa, sada trošimo oko 17 kilograma", objašnjava Milan Prostran, analitičar "Agroekonomije".

Ipak Srbija je i jedna od zemalja sa procentualno najvećim brojem kardiovaskularnih bolesnika po stanovniku u Evropi. Otuda pitanje da li ima direktne veze između ishrane svinjskim mesom i tih bolesti.

Dragan Simić, kardiolog KCS kaže da govoriti samo o tome da je unos svinjskog mesa i prerađevina jedini rizik i da će nas on dovsti na prvu poziciju po učestalosti kardiovaskularnih neželjenih događaja - teško je reći.

"Verovatno povećan unos masne hrane koji u osnovi može imati svinjsko meso uz ostale faktore rizika kao što je pušenje, povećana telesna težina, malo kretanja, puno stresa - sve to zajedno uz masnu ishranu može generisati to da se mi na neki način zbog toga možemo naći kao dosta ugrožena nacija", istakao je Simić.

Uz pečenje Srbi slave dolazak na svet, slave rođendane i sve ostalo. Da li je ovo zdravo meso ili nije, reći će nauka.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Prosta računica kaže,jede se zato što je najjeftinija

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop