• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Razumjeti emocije znači bolje razumjeti sebe"

Znate li kako se zove onaj neprijatni osjećaj koji vas obuzme kad treba da govorite pred većom grupom ljudi? Ili onaj kad se nenadano nađete u centru pažnje?

Identifikacija emocija i ponašanje u skladu s njima je često od ključne važnosti pri donošenju važnih odluka, a o tome kako da prepoznamo šta osjećamo i kako nam to pomaže, razgovarali smo sa psihologom Sašom Risojevićem iz Centra za psihoterapiju i edukacije "Krug".

- Šta je, najprostije rečeno, emocionalna inteligencija i zašto je važno da prepoznajemo i razlikujemo emocije?

Najjednostavnije rečeno, emocionalna inteligencija ili pismenost je sposobnost čovjeka da prepozna svoje emocije, razumije njihovu funkciju, dopusti sebi da se ponaša u skladu sa njima, te na taj način zadovolji svoje potrebe i održava zdravo mentalno funkcionisanje. Važnost prepoznavanje emocija je u tome što svaka emocija sa sobom nosi određenu ljudsku potrebu (sigurnost, prihvatanje, razumijevanje i sl.) a svijest o toj potrebi nam mogućava da odaberemo kako da tu potrebu zadovoljimo i tako vodimo ispunjeniji život.

- Na koji način učimo i vježbamo prepoznavanje emocija?

Važno je da razumijemo da svaka emocije u nama izaziva određene fizičke reakcije (za strah je na primjer, karakteritično ubrzan rad srca, znojenje dlanova, mišićna napetost). Prepoznavanje tih reakcija nam pomaže da prepoznamo i emociju koja ih je pokrenula. Svakodnevno osluškivanje reakcija našeg tijela je dobra vježba koja će nam pomoći da prepoznamo emociju i stupimo u kontakt sa njom. Tokom edukacije imamo različite aktivnosti koje izazivaju određene emocije, pa učesnici imaju priliku da analiziraju svoja osjećanja i bolje upoznaju sebe i svoje reakcije na određene situacije.

- Kako nam to pomaže i u kojim situacijama?

Razumjeti emocije znači bolje razumjeti sebe, svoje potrebe i ono što nam je važno. Na primjer, uzmimo osobu koja osjeća anksioznost, tzv. tremu, prije nekog javnog izlaganja. Prepoznavanjem takvog osjećanja imamo mogućnost da razumijemo da se ona javlja usljed straha od greške ili od previsoko postavljenih očekivanja. Emocionalno pismena osoba tada zna da joj je neka vrsta zaštite ili podrške potrebna i može da osmisli način kako da to i ostvari. To može biti razgovor sa kolegom prije izlaganja, realno sagledavanje svih dosadašnjih izlaganja i njihovih posljedica ili, jednostavno, da najavi da osjeća anksioznost i na taj način spusti očekivanja i izazove kod publike razumijevanje. Ono što je važno je da ovakva osoba neće zanemariti svoje osjećanje, neće sebi uputiti kritike ("ti si slab, što si se tu prepao, siguno ćeš pogriješiti" i sl.) i time sebi još više povećati neprijatnost situacije.

- Koje su posljedice potiskivanja, ignorisanja ili neprepoznavanja emocija i kako to može da utiče na fizičko zdravlje čovjeka?

Postoje brojne studije koje ukazuju na to da ignorisanje i potiskivanje emocija, naročito neprijatnih, ima veliku povezanost sa javljanjem mnogih somatskih oboljenja, a neka od čestih su nepravilno funkcionsanje štitne žlijezde, dijabetes i hipertenzija. Pored ovoga, potiskivanje emocija znači i neregovanje u skladu sa svojim potrebama što često može dovesti do različitih poteškoća u psihičkom funkcionisanju, te do depresije i različitih anksioznih poremećaja. Sve ovo ustvari ukazuje na to su emocije važan aspekt života svakog od nas i da njihovo zanemarivanje značajno remeti naše funkcionisanje i kvalitet življenja.

Trening vode Saša Risojević i Željko Šarić, sertifikovani edukatori emocionalne pismenosti koji imaju višegodišnje iskustvo u vođenju edukacija i predavanja, ali i u psihoterapiji što je veoma značajno za razumijevanje ove tematike i njene važnosti za ljude. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem adrese [email protected] ili na broj telefona 065/190-071.

- Uskoro u "Krugu" organizujete edukaciju na ovu temu?

U Centru za psihoterapiju i edukacije "Krug" organizujemo iskustveni trening emocionalne pismenosti. Trening je namijenjen svim punoljetnim osobama koje su zainteresovane za lični rast i razvoj i koje imaju želju da poboljšaju kvalitet života. Osmišljen je kao osam tematskih radionica koje će se održavati utorkom i četvrtkom od 18:00 - 20:00, počevši od 25.10.2018. Kroz praktične vježbe i aktivnosti polaznici će steći znanja o tipovima emocija, njihovim funkcijama i važnosti koje njihovo razumijevanje ima za kvalitet života čovjeka.


Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop