Nisu uvijek neophodni lijekovi za glavobolju.
Neprijatno "probadanje" u glavi, konstantan bol, mučnina, zvonjenje u ušima, zamagljne vid – glavobolje i migrene su, u najmanju ruku, iscrpljujuće.
Ipak, migrene i glavobolje muče milione ljudi širom svijeta, od kojih većina uzima lijekove za glavobolju. Stres, napeti mišići i anksioznost su najveći uzroci glavobolje, ali i hidracija i ishrana imaju veliku ulogu u tome.
Dijetetičarka i nutricionistkinja Rebeka Gotorn otkriva jednostavne trikove koji će značajno smanjiti šansu da dođe do glavobolje.
Hidracija je ključ
"Dehidracija dovodi do toga da se mozak 'povuče' od lobanje", objašnjava Gotornova, dodajući da se tada javljaju glavobolje. Zbog toga se ženama savjetuje da piju najmanje osam čaša vode dnevno, a muškarcima deset.
Jedite svježu hranu
Eto, još jedan razlog da izbjegavate gotove namirnice u svojoj ishrani.
"Migrene se povezuju sa konzumacijom raznih aditiva u hrani, poput MSG-a, nitrata. Neki od njih proširuju krvne sudove i tako uzrokuju glavobolju", kaže Gotornova.
Ona savjetuje da izbjegavate gotove namrinice, a da se umjesto toga fokusirate na svježu hranu – voće, povrće, cele žitarice i proteine.
Smanjite unos šećera
Pretjeran unos šećera povećava nivo šećera u krvi, a zatim ga naglo spušta, što utiče na konstantan nivo glukoze koji je mozgu potreban da funkcioniše, pa se onda javljaju i glavobolje, objašnjava nutricionistkinja.
Dakle, ne morate potpuno da izbacite šećer iz ishrane, ali ako često imate glavobolje, svakako bi trebalo da smanjite unos šećera. Takođe, gdje god i kad god možete, šećer zamijenite medom.
Slušajte signale gladi
Već znamo da napeti mišići mogu da budu uzrok migrena i glavobolja, a upravo to se dešava kada organizam ostane bez goriva. Izgladnjivanje dovodi do stezanja mišića, ostavljajući tijelo u stanju tenzije.
"Svi smo mi zauzeti, ali je jako važno da redovno jedemo. Ako znate da nećete stići baš na vrijeme da pojedete sledeći obrok, onda ranije pojedite nešto što je bogato vlaknima, poput cijelih žitarica, povrća, voća i mahunarki, kako biste duže bili siti".
Takođe, uvijek imate vremena između obroka da pojedete nešto od voća, orašastih plodova... i tako tijelu date malo energije do sljedećeg obroka.
Unosite probiotike
"Nedavno sprovedena studija je pokazala da probiotici pomažu u ublažavanju migrena. Stomak je povezan sa mozgom, zato konzumacija probiotskih namirnica, poput jogurta ili kombuhe, pomaže u održavanju balansa zdravih bakterija u crijevima, smanjujući glavobolje", kaže Gotorn.
Zapamtite da svi reaguju drugačije
Gotornova dodaje da svako ima svoje okidače za glavobolju, kada je riječ o hrani, zbog čega je važno da slušate svoje tijelo što je više moguće. Ona predlaže i da vodite dnevnik, jer ćete tako bolje uspjeti da određene osjećaje povežete sa namirnicama koje unosite.
"Ako često imate glavobolje, zapisujte šta jedete i kada imate glavobolje, možda uočite obrazac", savjetuje nutricionistkinja.