Tim lekara opšte prakse kaže da ova pojava može biti simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja...
Primetili ste da vam se stomak stalno nadima i da često imate gasove? Neprijatna pojava zbog koje crvenimo u društvu može biti izazvana brojnim faktorima.
Tim lekara opšte prakse iz Velike Britanije otkrio je glavne krivce za pojačanu pojavu gasova, kao i da ona može biti simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja.
Ovo su šest razloga zbog kojih češće "puštate goluba", kako se u našem narodu duhovito kaže...
Gazirana pića
Zajedno sa žvakama i ispijanjem tečnosti na slamčicu, ova vrsta pića za 50 % povećava pojavu gasova jer uzrokuje zaustavljanje vazduha u debelom crevu.
Upala creva
Gasovi su vrlo često simptom zapaljenskih bolesti creva (IBD), u koje spadaju spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Simptomi IBD-a uključuju bol ili nadimanje stomaka, umor i hroničnu dijareju, kao i gasove.
Previše povrća
Kupus, klice i brokoli sadrže ugljene-hidrate koji otežavaju probavu, tako što se duže zadržavaju u stomaku i stvaraju gasove. U hranu koja izaziva gasove spadaju: prokelj, kupus, karfiol, brokoli, šljive, trešnje, kao i hrana s visokim sadržajem rastvorljivih vlakana kao što su pasulj, grašak i sočiva.
Sindrom iritabilnog kolona
Sindrom iritabilnog kolona, poznat i kao sindrom nervoznih creva, jeste hronično stanje koje karakterišu bol u stomaku, grčevi, gasovi, nadimanje i poremećen ritam pražnjenja stolice. Kod ovog stanje pomažu vežbanje, smanjenje unosa začinjene hrane i izbegavanje teško svarljive hrane kao što su pasulj i brokoli.
Prerađena hrana
Brza hrana poput hamburgera i pica remeti ravnotežu zdravih bakterija u vašim crevima. Isti efekat imaju prerađevine. Ukoliko preterujete sa brzom i prerađenpm hranom, a preskačete voće i povrće, narušićete ravnotežu bakterija u vašim crevima, što će za posledicu imati višak gasova.
Celijakija
Ako ste primetili da već duže vreme mučite muku s gasovima, možda bi trebalo da proverite da nemate celijakiju. Ostali simptomi ovog oboljenja koje podrazumeva trajnu netolaranciju na gluten, belančevine pšenice, ječma i raži, uključuju zatvor, bolove u stomaku i generalno smetnje u probavi.