Prirodni načini koji će vam pomoći da se izborite sa zimskom depresijom i tugom.
Praznično uzbuđenje i euforija su splasnuli, šta sada? Osećate se pomalo tužno, bezvoljno, problemi na koje ste zaboravili poslednjih nedelja ponovo vam se prikradaju.
Tuga i depresija u zimskom periodu, kada su nam limitirani fizička aktivnost i društveni život, nisu ništa neobično u ovom periodu.
Postoje prirodni načini da se izborite sa osećajem tuge i bezvoljnosti, a evo i kako...
Podignite seratonin vitaminom D
Ako provodite puno vremena u zatvorenom (što je logično u ovo doba godine), možete smanjiti rizik od osećaja tuge i bezvoljnosti za čak 67 odsto tako što ćete svakog dana uzimati 4.000 IJ (internacionalnih jedinica) vitamina D-3, kažu istraživači sa Univerziteta Kornel. Vitamin D-3 povećava proizvodnju serotonina u vašem mozgu, hormona koji podiže raspoloženje i koji vam podiže energiju i elan, čak i kada hje napolju hladno i tmurno.
Nar za više energije
Svakog dana uzimajte dve šoljice zrnevlja nara da podignete energiju. Ova voćka i njen sok podižu raspoloženje za čak 20 odsto i jačaju energiju, a sve što je potrebno jeste da ih uzimate deset dana u kontinuitetu, pokazuju studije Univerziteta u Los Anđelesu. Nar sadrži hranljive sastojke (elaginska kiselina i antocijanini) koji povećavaju proizvodnju alfa-moždanih talasa koji uravnotežuju raspoloženje i bore se protiv umora.
Pojačajte proizvodnju endorfina istezanjem
Britanski naučnici tvrde da, kako zima odmiče, hipofiza prirodno smanjuje proizvodnju sopstvenog antidepresiva, hormona koji uklanja bol a koji se zove endorfin. Dobra veste jeste da jednostavnim istezanjem zategnutih mišića (dodirivanje nožnih prstiju i vežbe za vrat), dva puta dnevno po pet minuta, možete pokrenuti proizvodnju ovog hormona, smanjujući rizik od osećaja tuge i razdražljivosti za 43 odsto. Bonus je smanjenje bola za 50 odsto i to za samo samo sedam dana.
Cinkom protiv nervne napetosti
Ukoliko svake nedelje unosite oko 400 grama goveđeg mesa u organizam, možete gotovo za upola ublažiti osećaj uznemirenosti, tipične za zimu. Govedina je bogata cinkom, mineralom koji održava nervni sistem u balansu, otklanjajući osećaj zabrinutosti, hroničnu napetost i stres.